class=MsoNoSpacing>Световният ден на здравето (World Health Day) се отбелязва ежегодно

...
class=MsoNoSpacing>Световният ден на здравето (World Health Day) се отбелязва ежегодно
Коментари Харесай

7 април - Световен ден на здравето

class= " MsoNoSpacing " > Световният ден на здравето (World Health Day) се отбелязва годишно на 7 април, от 1950 година по решение на Общото заседание на Световната здравна организация (СЗО). На тази дата, две години порано (през 1948 г.), е учредена СЗО – профилирана междуправителствена организация на Организация на обединените нации по проблемите на опазването на здравето, със седалище в Женева, сплотяваща понастоящем 191 страни от целия свят.
Съветът на СЗО по стопанска система на здравето за всички откри, че минимум 140 страни признават здравето като човешко право в конституцията си. Въпреки това, страните не одобряват и не ползват на процедура закони, с цел да подсигуряват, че популацията им има право на достъп до здравни услуги. Това е в основата на обстоятелството, че минимум 4,5 милиарда души – повече от половината от международното население – не са били изцяло обхванати от съществени здравни услуги през 2021 година Затова тематиката на Световния ден на здравето през 2024 година е „ Моето здраве, мое право ”..
Тазгодишната тематика беше определена, с цел да отбрани правото на всеки на всички места да има достъп до качествени здравни услуги, обучение и информация, както и безвредна питейна вода, чист въздух, положително хранене, качествено жилище, почтени условия на труд и околна среда и независимост от дискриминация.
България членува в СЗО от нейното учредяване и интензивно взе участие в стратегии, ориентирани към решение на здравните проблеми, взаимно с държавни управления, профилирани организации на Организация на обединените нации и неправителствени обединения. В нашата страна, от 1964 година, с Разпореждане №32 на Министерския съвет, 7 април е избран за Ден на здравния служащ и професионален празник на всички работещи в региона на опазването на здравето.
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР