class=first-letter-big>П ървата роботизирана операция в България на тумор на панкреаса

...
class=first-letter-big>П ървата роботизирана операция в България на тумор на панкреаса
Коментари Харесай

За първи път в България: Роботизирана операция за отстраняване на тумор на панкреаса

class= " first-letter-big " > П ървата роботизирана интервенция в България на израстък на панкреаса бе осъществена от екип на проф. Кирил Драганов, шеф на Клиниката по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия в "Аджибадем Сити Клиник - Болница Токуда ".

Екипът извърши отчасти премахване на панкреаса благодарение на робота "Да Винчи " на 59-годишен пациент с невроендокринен израстък. Прецизната минимално инвазивна интервенция е първа по рода си в страната. Пациентът се възвръща бързо и е изписан без затруднения няколко дни след осъществената намеса, оповестиха от здравното заведение, представени от.

Важна част от здравната грижа е диагностичното уточняване и предоперативната оценка, направени от екипа на доктор Петко Карагьозов, шеф поделение по Интервенционална гастроентерология. След осъществената ендоскопска ехография с тънкоигленна биопсия под ехографски надзор се открива, че става въпрос за невроендокринен израстък, засягащ тялото на панкреаса, а не за карцином, каквото е било първичното съмнение. Тази диагностична оценка разрешава интервенцията да бъде осъществена още по-минимално инвазивно - със запазване на далака, който нормално се отстранява при по-разширена хирургия.

Роботизираната намеса с най-новото потомство на хирургичната система "Да Винчи " - моделът Xi, способства за извънредно прецизното и качествено изрязване на засегнатата от тумора част на панкреаса и опазване на всички здрави структури. Възстановяването и следоперативния развой за пациента минават безпрепятствено и без проблеми.

Невроендокринните тумори на панкреаса произлизат от ендокринните кафези на жлезата, съсредоточени в така наречен островни кафези, по тази причина се назовават още тумори на островните кафези. Те са по-редки от карцинома на панкреаса, който произлиза от екзокринните елементи на жлезата. Могат да не провокират признаци или да провокират редица разнородни недоволства, съгласно това дали са функционални и секретират хормони. В множеството случаи навременното окончателно премахване на тези тумори е доста значимо, тъй като злокачествените формирания постоянно дават метастази в черния дроб, което утежнява прогнозата за пациента.

Разширението на роботизираната хирургия с "Да Винчи " в Болница "Токуда " с включването на коремна хирургия към специалностите, които я ползват, стана факт при започване на 2019 година Актуализирането с последната версия на напредналата технология в лечебното заведение в края на предходната година разрешава все по-широкото ѝ приложение в това направление, което значи повече и по-добри благоприятни условия за лекуване при редица хирургични положения.

style= " box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 0px; font-weight: bolder; color: rgb(0, 0, 0); font-family: FiraSans; font-size: 19px; " >
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР