class=first-letter-big>О ткриването на българското училище в Одеса, предстоящото честване на

...
class=first-letter-big>О ткриването на българското училище в Одеса, предстоящото честване на
Коментари Харесай

Ще има ли българско училище в Одеса

class= " first-letter-big " > О ткриването на българското учебно заведение в Одеса, идното честване на 200-годишнината от основаването на Болград, както и откриването на къща-музей на Христо Ботев в село Задунаевка бяха измежду тематиките на срещата на генералния ни консул в Одеса Светослав Иванов и ръководителя на Одеската регионална държавна администрация Сергей Гриневецкий, оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи /МВнР/.

Българският общоприет консул в Одеса е бил първият задграничен представител, с който Сергей Гриневецкий се е срещнал, откакто пое поста предишния ноември.

Председателят на Одеската регионална администрация изрази поддръжката си по отношение на откриването на българското учебно заведение - въпрос, който бе подложен от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на визитата й в Украйна през октомври 2020 година

Одеското кметство предложи да даде статут на учебно заведение с разширено проучване на български език, обичаи и история на 31-во просветително учебно заведение в града.

В момента българската страна чака да получи от украинските сътрудници съответния план за даването на статут.

Българите в Одеска област са мост на другарството сред двете ни страни, акцентира генералният ни консул Светослав Иванов.

Той означи, че българската диаспора в Одеска област и в цяла Украйна е добре интегрирана, а нейните представители са високо ценени за приноса си за развиването на украинското общество. Сергей Гриневецкий обърна внимание, че нашите сънародници са най-многобройната общественост, измежду представителите на 133 националности, които живеят в Одеска област, и показа благосклонността си към България и българите като към етнически и културно непосредствен народ.
 Генералният ни консул в Одеса разиска опцията за разкриване на българско учебно заведение в града class= " image-desc " > Генералният ни консул в Одеса разиска опцията за разкриване на българско учебно заведение в града class= " image-source " > Източник: Пресцентър на Министерство на външните работи
По мотив откриването на къщата-музей на Христо Ботев в село Задунаевка в Болградския регион генералният ни консул сложи въпроса за ремонт на правата на пътя, свързваща главното трасе Одеса-Рени със селото. Това е от значително значение за развиването на туризма и за бъдещето на селото, чиито поданици са най-вече от български генезис, акцентира Светослав Иванов.

Обсъдено бе и отбелязването на 200-годишнината от основаването на град Болград - "столицата " на българското национално малцинство в Украйна, през август 2021 година

Планира се в тържествата да вземат участие високопоставени представители на двете страни.

Сред тематиките на диалога бе и тази за запазването и действието на постройката на Всеукраинския център за българска просвета в Одеса. Обсъдени бяха и възобновяване на директната въздушна линия сред София и Одеса, както и опциите за образуване на туристически конгреси тази година, в случай че пандемичните условия разрешават това.

На срещата генералният ни консул и ръководителят на Одеската регионална администрация потвърдиха стратегическите и партньорски връзки сред България и Украйна, в това число в подтекста на споделените от двете страни европейски и евроатлантически полезности, осведомят още от Министерство на външните работи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР