class=first-letter-big>И зцяло международно жури излъчи победителите в категориите за Най-добър

...
class=first-letter-big>И зцяло международно жури излъчи победителите в категориите за Най-добър
Коментари Харесай

Кои са победителите с 18-то издание на IN THE PALACE

class= " first-letter-big " > И зцяло интернационално жури излъчи спечелилите в категориите за Най-добър български филм, Най-добър игрален филм и Най-добър анимационен филм в състезанието „ Сребърна принцеса “. Наградените от този конкурс филми IN THE PALACE изпраща в конкуренцията за премия Оскар на Академията за кино изкуства и науки в Съединени американски щати.

"Лека нощ, Лили " на режисьора Петър Вълчев със международна премиера на 18-то издание на Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE завоюва най-голямото отличие за български филм. Жури в състав Александра Ченчек (Полша), Богдан Мурешану (Румъния), Георги М. Унковски (Северна Македония), Марта Баяри (Испания) и Огньен Петкович (Сърбия) награди кино лентата за „ интимното и прочувствено образно проучване на остаряването, паметта и любовта “.

За Най-добър игрален филм е отличен BLACK HOLE на швейцарския режисьор Тристан Еймън за „ финото и скромно пресъздаване на доста интимно и откровено прекарване, което ни връща към личната ни младост, първите любовни трепети, раздялата и продължаването нататък. Героите са запаметяващи се и достоверни. Свежият почерк на режисьора и неговият характерен образен език оставят дълбока диря в съзнанието на фена “.

Руският BOXBALLET на реж. Антон Дяков взе премията за Най-добър анимационен филм. „ Изящно потребление на класическа техника и хумористично, само че смилено обрисуване на изненадваща любовна история “ - стимулира избора си журито.

Жури в състав Файзал Куреши (Великобритания), Гарет Уорланд (Великобритания) и Скай Фитцджералд (САЩ), който неотдавна получи трета номинация за Оскар, връчва премията за Най-добър документален филм на реж. Давид Субервиола от Испания за MUTHA & THE DEATH OF HAMMA-FUKU.

За Най-добър пробен филм премията получи колумбийският THE NIGHT SHATTERS MY SHADOWS на режисьора Луис Ескуера Чифуентес след единомислещо решение на Мартин Илиев (България), Петра Зьопнек (Австрия) и Франческа Варгиу (Италия).

В различен главен конкурс на IN THE PALACE - Оскар квалифициращ за Student Academy Awards® - и двата кино лентата - спечелили са от Полша. Жури в състав Джулиън Корнуол (Великобритания), Теодора Маркова (България) и Юсуф Сайги (Турция) награди MAY THE WORLD NOT CARRY YOU на Розалия Огоновска за Най-добър студентски анимационен филм, а THE DRESS на Тадеуш Лисяк е определен за Най-добър студентски игрален филм.

Победителят в най-новия конкурс за среднометражно и пълнометражно кино на IN THE PALACE - NOT SHORT AT ALL FILM COMPETITION - е игралният ONDINE на номинирания за Оскар и член на Академията полски режисьор Томаш Сливински. Журито споделя „ Тази дълбока и многопластова история е показана посредством света на героя по толкоз натурален, скромен и достоверен метод, че изцяло завоюва сърцата ни “.

Списък с всички наградени на 18-то издание на Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE можете да намерите на

Фестивалът се организира с медийната поддръжка на NOVA! С по един лев от всеки продаден билет на фестивала се генерира фонд за финансирането на нови късометражни филми.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР