Cicada 3301 e може би най-мистериозната от всички интернет мистерии.

...
Cicada 3301 e може би най-мистериозната от всички интернет мистерии.
Коментари Харесай

Cicada 3301 – най-мистериозната интернет загадка въобще

Cicada 3301 e може би най-мистериозната от всички интернет мистерии. Всичко стартира на 5 януари 2012 година, когато неизвестен профил на 4chan разгласява изображение с черен декор и бели букви. Съобщението гласи:  " Здравейте. Ние търсим високо интелигентни човеци. За да ги намерим, създадохме тест. В това изображение е прикрито известие. Намерете го, а ние ще ви посочим пътя към намирането на нас самите. Нямаме самообладание да се срещнем с дребното, които ще съумеят да преминат през тази мистерия. Успех. 3301 ". Интернет пространството полудява в опитите си да откри скритото известие. В последна сметка Джоел Ериксън, 34-годишен компютърен програмист от Швеция намира известието. Той знае, че това е образец за цифрова стеганография - метод за скриване на някакъв тип известие в пикселите на изображението. Ериксън декодира скритото обръщение, а това, което открива е отпратка към " Тиберий Клавдий Цезар " и низ от нищо незначещи букви.

Ериксън схваща, че това е система за шифроване, употребена от Юлий Цезар в неговите секретни кореспонденции. След това намира нов уеб адрес, който съдържа друга улика и по този начин всичко продължава. В продължение на доста време. Всяка мистерия става все по-комплексна и сложна за решение. Никой не знае дали въпреки всичко някой е съумял да стигне до края на заешката дупка.

Месец след публикуването на първия пъзел е оповестено ново известие, в което се споделя: " Здравейте. Най-накрая намерихме индивидите, които търсехме. С това нашето едномесечно премеждие приключва. Засега. " Никой не знае дали в действителност има спечелили и какво се е случило с тях. Според някои теории Cicada 3301 е способ за световна шпионска организация, която търси извънредно способни разбивачи на кодове с брилянтни мозъци. Други смятат, че това е група от военни офицери, дипломати и учени, които не са удовлетворени от света и търсят най-високо интелигентните мозъци от целия свят, с които да стартират работа по нов международен ред. До ден-днешен Cicada 3301 остава най-любопитната неразгадана тайнственост в интернет пространството. Но най-зловещото нещо, с което тази Cicada 3301 е обвързвана е, че зад изявленията не стои просто някакво момче, живеещо с родителите си и скучаещо до болежка, тъй като някои от дилемите не са претендирали съществуване на интернет. Част от загадките са били разкриване на постери или знаци с ясно избрани координати по света - Русия, Япония, Франция, Южна Корея, Полша и Съединени американски щати. Това може да значи единствено едно - че тази група е огромна, добре спонсорирана световна организация. Всяка година те разгласяват загадки и стартира нова игра. Но никой в никакъв случай не чува какво се случва с спечелилите.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР