Чувствам личен принос, защото ги накарах (Украйна) да се съгласят

...
Чувствам личен принос, защото ги накарах (Украйна) да се съгласят
Коментари Харесай

Бил Клинтън пред RTE: Съжалявам, че накарах Украйна да се откаже от ядрените си оръжия през 1994 г.

„ Чувствам персонален принос, тъй като ги накарах (Украйна) да се съгласят да се откажат от нуклеарните си оръжия “, сподели Клинтън в изявление за ирландския ефирен канал RTE.
По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че НАТО към момента не е забелязал промени в дейностите на Русия във връзка с нейните нуклеарни оръжия, само че алиансът остава нащрек.

През 1994 година Съединени американски щати помогнаха за сключването на Будапещенския меморандум с някогашния съветски президент Борис Елцин и някогашния украински президент Леонид Кравчук с желанието да се отърват от нуклеарните оръжия, които към момента бяха ситуирани на територията на Украйна след рухването на Съветския съюз.

Съединени американски щати също договориха съглашения Русия да зачита суверенитета и границите на Украйна, което съгласно Клинтън също е недалновидно. По-конкретно през 2014 година Русия наруши обещанието си, че няма да оспорва границите на Украйна след нахлуването в Крим.

Според Wall Street Journal през 1994 година Клинтън в последна сметка предлага на Кравчук 700 милиона $ и „ мощни гаранции за сигурност “ за разоръжаването на нуклеарните оръжия.

„ Знаех, че президентът Путин не поддържа съглашението, подписано от президента Елцин в никакъв случай да не се намесва в териториалните граници на Украйна – съглашение, което той подписа, тъй като желае Украйна да се откаже от нуклеарните си оръжия “, сподели Клинтън в изявлението. Те се опасяваха да ги предадат, тъй като смятаха, че това е единственото нещо, което ги защищава от експанзионистична Русия.

Саймън Майлс, помощник в Училището по обществена политика към университета Дюк и историк на Съветския съюз и американско-съветските връзки, сподели пред Insider, че без договорката Русия би се замислила дали да нахлуе в Украйна през 2014 година и през 2022 година

„ Ядрено въоръжена Украйна би се радвала на високо доверие в териториалната целокупност “, сподели Майлс пред Insider. „ По всяка възможност нямаше да забележим тази инвазия. “

Той добави, че мисленето за идна съветска инвазия не е било единствената мотивация на Съединени американски щати, защото външната политика на Съединени американски щати стана мощно съсредоточена към денуклеаризацията в по-широк проект по света.

„ До огромна степен това беше обвързвано с рисковете от разпространяване и провокациите пред запазването на сигурността на нуклеарните оръжия “, сподели Майлс. „ Това беше огромна част от устрема на Съединени американски щати за денуклеаризация: страни като Украйна и Казахстан имаха доста ".

След подписването на договорката от 1994 година Кравчук споделя, че „ в случай че на следващия ден Русия влезе в Крим, никой няма да повдигне вежди от удивление “.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР