Чували сме, че кръвта вода не става, но понякога тя

...
Чували сме, че кръвта вода не става, но понякога тя
Коментари Харесай

Джеймс Харисън – човекът, спасил над два милиона бебета

Чували сме, че кръвта вода не става, само че от време на време тя е еквивалентът на богатство. Такъв е казусът на 84-годишния австралиец Джеймс Харисън, прочут като „ индивидът със златна кръв “. В продължение на над 60 години той подарява кръв общо 1172 пъти и избавя живота на повече от два милиона бебета.

Първата среща на Джеймс с кръводаряването е едва на 14 години, когато претърпява комплицирана интервенция на гръдния панер и се нуждае от към 13 литра дарена кръв. За благополучие се намират хора, с помощта на които младото момче оцелява. Прекарва в болница 3 месеца и се зарича, че занапред нататък ще направи всичко допустимо, с цел да се отблагодари и да оказва помощ на хора в потребност, като стартира да дава кръв, когато е на 18.

Когато прекрачва прага на болничното заведение още веднъж през 1954 година, само че този път, с цел да подарява, лекарите откриват, че кръвта му има необикновени свойства и е богата на устойчиви антитела към Rh D антигена. На база на неговата кръвна плазма е основан серум, който се ползва при Rh-отрицателна жена, бременна с Rh-положително дете. Серумът предотвратява развиването на антитела в кръвта на бебето и по този метод избавя живота му. Затова и кръвта на Джеймс е толкоз скъпа, а животът му е застрахован за един милион $.

В Австралия той се радва на огромна известност, награждаван е неведнъж и е считан за същински воин, тъй като е оказал помощ на повече от два милиона новородени, в това число и на личната си внучка. " Приятно е, когато чуеш хората да споделят, че си направил нещо положително и си станал воин. Да подарявам кръв е нещо, което мога да върша, и в действителност е единственият ми гений ", споделя Харисън пред CNN.

През 2011 година той прави кръводаряване за хиляден път и слага международен връх. В продължение на 57 години подарява плазмата си през няколко седмици, а през май 2018 прави последната си процедура, тъй като в Австралия нямаш право да даряваш след 81 години. Въпреки това Джеймс  призовава и другите хора да подаряват, с цел да продължат делото му и да си оказват помощ взаимно.
 Ще оцелее ли приютът на отец Иван?

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР