Чували ли сте за маймунска шарка? По-вероятно не, но все

...
Чували ли сте за маймунска шарка? По-вероятно не, но все
Коментари Харесай

А сега и маймунска шарка

Чували ли сте за маймунска шарка? По-вероятно не, само че все по-често в европейски страни и в Северна Америка зачестяват записаните случаи. Това не е напълно типично, защото това е заболяване, което е рядко срещано и до момента се е локализирало главно в отдалечени региони в Африка или при хора, които са пътували до такава степен.

Случаи на маймунска шарка към този момент се ревизират в Съединени американски щати, Канада, Испания, Португалия и Англия, Швеция, оповестява през днешния ден Би Би Си, като се базира на здравните управляващи в Обединеното кралство.

Последният доказан случай е от Съединени американски щати, чакат се резултатите за още 13, които будят подозрение, в Канада. Пет инфекции към този момент са доказани в Португалия, седем в Испания.

Досега така наречен маймунска шарка се срещаше главно в отдалечени региони на Централна и Западна Африка. Случаи отвън тези места не са нормални.

Маймунската шарка е рядка вирусна зараза, от която множеството хора се възвръщат в границите на няколко седмици.

Вирусът не се популяризира елементарно измежду хората и здравните специалисти правят оценка риска за по-широк кръг от инфектирани като доста невисок.

Първият случай на заболяването във Англия е регистриран на 7 май. Пациентът неотдавна се върнал от Нигерия, като се счита, че той се е заразил там.

В Португалия всички инфектирани са мъже, множеството млади. Властите не оповестяват дали пациентите са пътували до Африка или имат връзки с някои от откритите други случаи на инфекцията. Млади мъже са и инфектираните в Испания.

Според английската организация по здравна сигурност, представена от АП, записаните в страната случаи са " главно на гей, бисексуални или мъже, които са правели секс с други мъже ", само че оттова означават, че не е ясно по какъв начин тъкмо са били инфектирани хората.
Какви са признаците
Първоначалните признаци са тресчица, главоболие, изпотяване, болки в гърба, болки в мускулите и като цяло изнемощялост.

След това избива обрив (големи мехури), който стартира от лицето, по-късно се популяризира по други елементи на тялото, най-често дланите и ходилата. Обривът, който е съпроводен с извънредно мощен сърбеж, се трансформира и минава през разнообразни етапи, като най-после, както и при другите шарки, се оформя коричка, която би трябвало да се изчака да падне. Може да останат белези. Инфекцията се почиства нормално от единствено себе си, а цялото, не изключително прелестно прекарване трае от 14 до 21 дни.
Как става заразяването
Маймунската шарка може да се съобщи при непосредствен контакт. Вирусът може да навлезе в тялото през рани в кожата, през респираторния тракт или през очите, носа или устата. Досега не е бил описван като излъчен по сексуален път, само че може да се съобщи при пряк контакт при секс. Може да се съобщи при по-близък контакт до инфектирани животни като маймуни, плъхове или катерици, или посредством предмети като спално долни дрехи, хавлии или облекла.
Какво се знае за вируса
Вирусът за първи път е бил разпознат при уловени маймуни и от 1970 година насам е имал спорадични експлоадирания в 10 африкански страни. През 2003 година имаше взрив в Съединени американски щати, когато за първи път заболяването беше открита отвън Африка. Пациентите се заразили при непосредствен контакт с прерийни кучета, които са били инфектирани от дребни бозайници, импортирани в страната. Тогава са регистрирани общо 81 случаи, само че няма умряли. През 2017 година в Нигерия има експлоадиране на болестта, за първи път от към 40 години, откакто в страната за последно е имала случай на вирусното заболяване. Регистрирани са 172 случаи, които будят подозрения, като 75 на 100 от тях са при мъже на възраст сред 21 и 40 години.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР