Чувала съм тази история хиляди пъти, казва кралицата на пънка,

...
Чувала съм тази история хиляди пъти, казва кралицата на пънка,
Коментари Харесай

Вивиан Уестууд - вечната бунтарка

„ Чувала съм тази история хиляди пъти ”, споделя кралицата на пънка, когато още веднъж я назовават ексцентрична. „ Предполага се, че нямам нищо срещу и може би би трябвало да го одобрявам като комплимент, изключително на тази възраст. ”

Тя не се раздельс яркия цвят на косата си, с цветния грим, нито със неподражаемия си жанр. Уестууд, която не стопира да изяснява по какъв начин открива ентусиазъм в книгите си и която е израснала в индустриалния регион Тинтуисъл, където татко й работел във фабрика за произвеждане на наденици, а майка й в локалната бакалия за плодове и зеленчуци. Животът й бил елементарен. Загубила респекта към родителите си, когато за първи път видяла фотография на разпятието. Осъзнала, че света на порасналите е цялостен с свирепост и двуличие. Не искалa това за себе си.

Когато навършва 17 години, младата Вивиан събира малко количество багаж и дружно с любознанието си към света отпътува за Лондон. „ Мислех, че съм глупава ”, спомня си тя и се записва в лицей, с цел да учи мода. Завършва сполучливо, само че няма упоритостите да продължи в университет. Искала да се забавлява, да погълне света на изкуството, с цел да навакса всички тези години, в които не е имала допир до него. И до момента в който се забавлява, до момента в който се среща с любовта няколко пъти, до момента в който се опълчва на модата със своята антимода, тя се трансформира в една от най-влиятелните дами в промишлеността. А ето няколко неща, с които вечно оставя своята ярка диря в модата.

***

Между 1974 и 1980 година тя ръководи бутик дружно с мъжа до себе си – Малкълм Макларън, който е управител на Sex Pistols. Магазинът им, който в началото носи провокативното име Sex, а по-късно Seditionaries, се трансформира в център на лондонската пънк сцена. Тогава те основават унисекс костюма с ципове, който демонстрират в композиция с известния тишърт с надпис God Save the Queen – техният открит митинг против модата. Нейната антимода, както нееднократно са определяли сбирките й.



***

През 1977 година дизайнерката основава различен прочут тишърт – този, на който са изобразени женски гърди и който става обичан на барабаниста на Sex Pistols – Пол Куук. Поредната нейна провокация, в която ни демонстрира по какъв начин можем да се разголим, без да се събличаме. Самият тишърт неслучайно още веднъж е унисекс, носен и от мъже, и от дами, показвайки концепцията за флуидността на половете.



***

В началото на 80-те Вивиан Уестууд показва последната си сбирка, основана взаимно с Макларън, която е въодушевена от срещата й с художника Кийт Харинг и носи името Witches. Неговите цветни графити, от които извънредно се впечатлява, тя смесва с неща от хип-хоп културата, защото по това време Малкълм е извънредно повлиян от американския хип-хоп.



Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР