Чувал съм легенда, че Филип Македонски вероятно бил първият турист

...
Чувал съм легенда, че Филип Македонски вероятно бил първият турист
Коментари Харесай

Ако богат обслужва бедни, не трябва да му личи

Чувал съм легенда, че Филип Македонски евентуално бил първият екскурзиант - качил се на днешния връх " Ботев " просто ей по този начин - като огромен цар на огромен връх. Да се видят един различен. Не знам дали е правилно. Истината е, че хората допреди два-три века не са познавали понятието туризъм, тоест 

да вървиш всеобщо по всички страни

просто с цел да отмаряш и разглеждаш. 

Ходели са по всички страни, когато им се е случвало да го вършат, с някаква утилитарна цел - да намерят нещо хубаво за приложимост, да търгуват, да водят война. Инак такова вървене е било повече рисково, в сравнение с примамливо. Туризмът, както го разбираме през днешния ден, е плод на модерните времена. Тези времена с помощта на свръхпроизводството са дали опция огромни групи хора да имат свободно време, да разполагат със относително бърз метод за напредване и с относителна удовлетвореност на най-важните потребности най-малко за няколко месеца напред. Така могат да си разрешат да пътуват за кеф.

За така наречен " български туризъм " в последно време се изговори много - по какъв начин сезонът щял да се провали поради " бетонната джунгла " или по какъв начин в противен случай - нямало да се провали. И не било хубаво да се приказва в този момент за кусурите му. Как страната в лицето на министерството се грижела и по какъв начин без нея хотелиерите и концесионерите щели да се избият, а тя туряла ред, и т. н.

Във всичко това има и правилно, и чиста митология, само че митологично не в духа на Филип Македонски. Изказаните отзиви са постоянно противоположни и зависят от коя страна на бариерата е изказващият се. Защото българите се разделихме на ползващи и предлагащи туристически услуги, а манталитетно си носим и хубавото, и неприятното. Истината е, че в туризма у нас като във всяка активност, пред която едвам се открехват портите на алъш-вериша, царува атмосфера на надхитряне. То носи някои наши характерологични особености, пък по-лошите от тях, както знаем, са разказани злъчно от Алеко Константинов още преди век и нещо. Ако Бай Ганьо беше усетил опциите на туризма и имаше такива тогава, той нямаше да обикаля градищата на Европа, с цел да гледа едно и също - " хора, къщи, салтанати ". А щеше да дигне хотелчета по морето и да чака мющерии. Тоест щеше от екскурзиант непредпазливо да стане туристически необут по предопределение. 

Но щеше ли да е добър хотелиер? Едва ли. Вероятно би вдигнал бетонна казарма с дребни стаички и да пести свиреп от ток, вода и храна, като купува най-евтините артикули и се пробва да ги пробута на допустимо най-завишени цени. Впрочем да не бързаме да го укоряваме. Принципът - 

купувай на ниска цена, продавай скъпо

е годен при всяка свободна търговия. Нюансите са в мярката, оттатък която започваш повече да губиш, в сравнение с да печелиш и повече да отблъскваш, в сравнение с да привличаш. Та Бай Ганьо, нелишен от известна обществена пластика, несъмнено би схванал накъде духа вятърът и в случай че не той, то децата му биха се ошлайфали в туристическото дело. Биха добили поверителност и известна вежливост, биха почнали да приказват по-тихо и не за това по какъв начин са се напили нощес, изключително в случай че наоколо има клиенти. Биха схванали, че делото, което ги храни, не е за един месец или един сезон. Иначе биха банкрутирали или наченали да вопият към страната: " Държаво, давай туристи, загиваме! "

А какво би правил същият персонаж, в случай че беше през днешния ден и беше единствено екскурзиант? Не би бил приятна, само че би бил позната на всички картинка. Вероятно щеше да краде кърпи и други дрънкулки от стаите, това ясно. Щеше да се тъпче на ол инклузива до четвъртито положение, това също ясно. Щеше примерно да си вози джета до морето с джипката, и това ясно. Щеше да пее " Шушана " или " Ой Сливнице " на терасата, до момента в който го търпят - ясно и то. Ала и той, като му затъне джипът, глобят го няколко пъти или усети всеобщо отрицание, щеше да еволюира.  

Впрочем българският екскурзиант и хотелиер не са нещо неповторимо. Те следват моделите, които съществуват в света. Техните правила са едни и същи, с малко отлики. Турският модел да вземем за пример е обвързван със съществено държавно субсидиране на туризма, а гръцкият - не толкова. Гръцкият не наподобява да страда от това. Значи аргументите за триумфа са и в друго.

Другото е в културата на туризма. Не в културния туризъм; има разнообразни типове " туризъм " - " ловджийски ", " алкохолен ", " селски " и така нататък, което по-скоро оказва помощ на публицисти и докторанти да си пишат нещата, в сравнение с самия туризъм. Става дума за просвета на туризма. Това се учи с повече независимост и отработване на комплициран комплекс взаимоотношения. 

Когато богат обслужва небогати или когато богат е обслужван от небогати и най-важното става демонстрацията на тези неща, то като пришка на сурат във взаимоотношенията 

взема връх простотията

Обслужването се трансформира в реплика, фалш, зле прикрита злост сред едните и другите. Тъкмо то е повода за разслоението сред обособените хотели, заведения за хранене, комплекси и курорти през днешния ден, а не налозите и неналичието на държавна грижа. 

Казано с други думи, и най-лъскавото мутрафонство, и най-находчивият ганьовизъм могат да привлекат, само че не и да задържат туристи. Може да го стори само методичната, многогодишна и елементарна човешка вежливост, съчетана с приемливост и старание.

Впрочем на тези неща учи единствено опитът. Ни страна, ни апели оказват помощ. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР