Чужди туристи броят по 100 лв. за двучасова екскурзия на

...
Чужди туристи броят по 100 лв. за двучасова екскурзия на
Коментари Харесай

Чужденци броят по 100 лв. за тур с УАЗ-ка

Чужди туристи броят по 100 лева за двучасова екскурзия на борда на армейска УАЗ-ка. Това е един от десетките соцатракциони, които сполучливо се продават на британци, германци и белгийци у нас.

Маршрутът извежда туристите чак до камбаните на комплекса "Знаме на мира ". Организатор на тези турове е "Сити тур София ", оповестява „ Монитор “.

Комбинирана 7-часова екскурзия из комунистическите потайности на София пък коства 140 лв. и включва обиколка през Музея на социалистическото изкуство, където могат да бъдат видени комунистическата рубинена звезда от Партийния дом, същински монументи на Ленин и комунистическите вождове, мястото, където се е намирал мавзолеят на Георги Димитров. Също по този начин да се посетят Дворецът на пионерите и паметникът на жертвите на комунизма. Този вид включва и пътешестване до вилата, в която изкарва последните дни от живота си някогашният комунистически деспот Тодор Живков.

За 50-60 лв. пък десетки туроператори оферират пешеходни разходки в комунистическото минало на София и България. Екскурзията продължава към 2 часа и споделя за исторически обстоятелства, свързани с режима преди 1989, със стила на живот, стопанската система и последствията, които е имала идеологическата теория върху хората от това време.

Проследява се въздействието върху архитектурата, а пътем туристите научават и за орисите на обособени комунистически величия и техните жертви. Болшинството от беседите са на британски език, а туровете потеглят от стъпалата на катедралата "Св. Александър Невски ".

Освен в София десетки БГ градове са заложили на различния туризъм, като оферират турове по стъпките на социализма. Димитровград да вземем за пример има своя алея на тоталитарното изкуство, а през 2015 година градът на бригадирите изиска публично от София Паметника на Червената войска, ако се вземе решение за ремонт. Столицата и Димитровград вземат участие дружно в интернационалния план ATRIUM. Неговата цел е да трансформира архитектурата на комунизма, нацизма и фашизма в туристическа дестинация.

Освен България той обгръща още 10 европейски страни - Гърция, Румъния, Унгария, Словения, Словакия, Хърватска, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина, Италия. Крайна и съществена цел е основаването на транснационален културен маршрут на територията на Югоизточна Европа. Проектът е финансиран от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР).

В рамките на плана екипи от всички страни сътрудници дефинираха след акуратен разбор 71 емблематични архитектурни образеца от другите интервали на тоталитарно ръководство във всяка от страните. България взе участие с 9 обекта в градовете София и Димитровград. Това са Градоустройствен отбор Ларгото (София), Паметникът на Съветската войска (София), Държавна резиденция Бояна (София), НДК и Монумент „ Знаме на мира “ (София).

Димитровград взе участие с Градски център на Димитровград, Жилищния комплекс „ Трети март “ и Парк „ Пеньо Пенев “, който е умислен като музей навън на поета с ватенката и бригадирското придвижване. В плана е включена и Чинията на Бузлуджа, макар че е полуразрушена. Инициатор и водещ сътрудник на плана е региона Форли-Чезена в Италия. В нея се намира 7-хилядното градче Предапио, което е родното място на Мусолини.

Като гъби никнат и музеи на соца, като някои от тях се обитават в частни домове, а други са ситуирани в молове. Вече 3 години в град Пещера музей на социализма притегля гости – и млади, и остарели от всички краища на страната. Хората прииждат от всички кътчета, привличани от носталгията или интереса към 60-те, 70-те и 80-те години на предишния век. Музеят се обитава в бившето градско кино. Във витрините са подредени всевъзможни предмети от годините преди прехода - от прахосмукачки “Уралец “ и „ Тайфун “, телефони, измежду които и махленски с такса 5 стотинки, тв приемници, грамофони, остарели банкноти, детски играчки, та чак пакети със захар, цигари “Слънце “ и „ Арда “, миниавтомобилчета могат да се видят зад стъклените стелажи. Безспорно най-атрактивни са соцвозилата, заели над 500 кв. м повърхност от тогавашния киносалон в родопското градче. Инициатори за основаването на музея са 44-годишният Динко Кушев и брат му Евелин.

Сред колите от времето на соца има „ Чайка “, „ Вартбург “, „ Волга “, само че измежду експонатите се кипрят и „ Москвич “, и „ Жигули “, и едно полско фиатче – напълно достоверни, с бели номера, т.е. държавни, каквито са слагали на употребяваните от държавните институции табели и „ с цел да могат да разпознават по пътищата органите на КАТ “.

В село Драганово върху постройката на пощата пазят стенна живопис с ликовете на Сталин и Димитров. Те са рисувани през 1949 година за 70-годишнината от рождението на руския водач. От прилежащата постройка на читалището пуснали прожекционен уред и проектирали облика на Сталин и Димитров към стената на пощата. Така, по негатива, художникът Георги Калицов изрисувал контурите на двете лица. Отново в Драганово се намира и още един забавен монумент – на международния комунистически химн - „ Интернационалът “. Той, сред прочее, евентуално е и единственият монумент на ария в целия свят. Създаден е през 1977 година, а мотивът е, че 80 години по-рано, през 1897 година, Драганово е първото обитаемо място в България, където химнът е изпят.

Монументът съставлява две издигнати нагоре ръце, върху които е сложена плоча с първите три стиха от песента.

В центъра на село Полски Сеновец се извисява монумент на Георги Димитров. Строен е със средства на локалните, събрани посредством самооблагане. Съдбата на паметника е много забавна. След 1989 година група поданици желали с фадрома да съборят бронзовата скулптура. Плочникът към монумента обаче поддал и тежката машина дружно с служащите пропаднала в дълбоката яма.

Паметникът на Съветската войска на Бунарджика в Пловдив е едно от обичаните места за разходки както на пловдивчани, по този начин и на гостите на града. По-популярното название на 10,5-метровия монумент е Альоша, както пловдивчани го назовават галено. За построяването му било взето решение в далечната 1948 година След измененията на държавния строй след 10 ноември 1989 година концепциите паметникът на Альоша да бъде съборен удариха на камък.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР