Чуждестранният флот помогна на Русия да увеличи износа на петрол

...
Чуждестранният флот помогна на Русия да увеличи износа на петрол
Коментари Харесай

Сенчестият флот срещу санкциите: Как Русия успя драстично да увеличи износа на петрол

Чуждестранният флот оказа помощ на Русия да усили износа на нефт с 30%

ВЪРТЯ-СУЧА, САНКЦИИТЕ ЗАОБИКАЛЯМ

...Сега внимавайте в ръцете. Взимаме нещастния съветски нефт - обложен със наказания, затрупан с таван на цените, отпаднал от европейското ембарго. Носим го някъде надалеч - да вземем за пример в Средиземно море. Прехвърляме го от един танкер на различен - и в този момент може да бъде признат на всички места и продаден на всякаква цена!

За този способ за продажба на съветски нефт писа американската организация Bloomberg. Проследявайки пътуванията на танкерите през моретата и океаните, анализаторите са открили, че Русия „ обработва “ – т.е. претрупва от един танкер на различен – рекордни размери нефт. Около 19 милиона барела недопечен петрол към този момент са претрупани през декември и януари и скоростта на процеса единствено пораства.

Но това не е всичко. Анализаторите наблюдаваха: най-вероятно в претоварването вземат участие най-малко няколко задгранични супертанкера (огромен транспортен съд с водоизместимост 320 хиляди тона). Включително и с тяхна " помощ " експортът на нашия нефт Urals пораства и се усили с 30% за седмицата - до 3,8 милиона барела дневно. Такива числа няма от април предходната година.

- Тук се събраха по едно и също време две феномени: реакцията на санкционния напън и преструктурирането на експортния пазар, - изяснява Игор Юшков, водещ анализатор на Националния фонд за енергийна сигурност, специалист от Финансовия университет.

Съединени американски щати и Европа към този момент не купуват нашия нефт, в този момент сме фокусирани единствено върху азиатския пазар. Ала това значи по-дълги дистанции. Преди транспортирахме петрол до Европа с малотонажни танкери река-море. А до Азия - да вземем за пример до Индия - е по-изгодно и по-целесъобразно да се транспортира със супертанкери.

През 2022 година Русия направи всичко, с цел да образува правилен на себе си флот от танкери, в това число супертанкери. Това е по този начин нареченият горист /сумрачен/ флот. Истинските му притежатели не се опасяват от възбраните на Съединени американски щати и Европейски Съюз и не са длъжни да им рапортуват къде и на каква цена се транспортира нефт.

Основната задача на сенчестия флот е да преодолее ценовия таван до 60 $ за барел и да се отдалечи от възбраните за превозване и обезпечаване.

Схемата за експорт, по думите на специалиста, в този момент е следната. В съветското пристанище " черното злато " се товари в стандартни танкери. Те отиват в морето и го преливат в супертанкерите. След това се връщат още веднъж в родното си пристанище, натоварват се и хукват назад за прекачване. Те бързо вършат по няколко курса, с цел да изпълнят догоре супертанкера. Освен това огромните кораби през Суецкия канал или заобикаляйки Африка отиват при купувачите.

„ При сегашните условия това е естествената и най-ефективна логистика “, споделя специалистът Юшков. – И най-важното, това ни разрешава да възстановим размера на износа на нефт, който беше при започване на 2022 година

А КАКВО СТАВА С ЦЕНАТА?

За да навлезе на нови пазари, Русия би трябвало да направи обилни отстъпки за петрола. Миналата година през май-юни отстъпката доближи 35 $ за барел. До декември тя падна до 18 $. Сега още веднъж порасна.

Както изяснява Игор Юшков, в този момент продаваме нефт приблизително по 55 $ за барел при борсова цена от 87 $. Но това е доста условна междинна цена. Част от нефта е с доста съществени отстъпки. А другата - на практика по борсови цени, с отстъпка от едвам 7-8 $ за барел.

- Тази цена е над тавана. И с цел да го транспортираме, имаме потребност от сумрачния флот, - изяснява Игор Юшков.

Това нарушаване на глобите ли е? А тук в действителност нама нарушаване. Същността на „ ценовия таван “ е следната: Европейският съюз, Голямата седморка и други „ вражески “ страни не разрешават на фирмите в своите страни да застраховат и транспортират съветски нефт, в случай че той се продава за цена, надвишаваща границата от 60 $. И когато някакъв неразбираемо чий горист танкер го придвижва в " другарската " азиатска страна, тогава никой няма да предяви искания към него.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР