Чужденци навсякъде е темата на следващото биенале по съвременна международна

...
Чужденци навсякъде е темата на следващото биенале по съвременна международна
Коментари Харесай

Венецианско биенале 2024 обръща поглед към живота на бежанците

" Чужденци на всички места " е тематиката на идващото биенале по модерна интернационална художествена галерия във Венеция, в което присъединяване ще вземе и България.

Форумът ще се състои от 20 април до 24 ноември 2024 година и във фокуса на работата на създателите ще бъдат имигранти, емигранти, дисиденти, бежанци и изгнаници, разгласи уредникът на събитието доктор Надежда Джакова, комисар и завеждащ филиал " Софийски боеприпас - Музей за модерно изкуство " към Националната изложба на конференция в Българска телеграфна агенция.

Куратор на 60-тото издание е бразилецът Адриано Педроса, шеф на Художествения музей на Сао Пауло, първият латиноамериканец на тази позиция.

Работите на създателите ще се развият в свят, кондензиран с голям брой рецесии, засягащи придвижването и съществуването на хората в разнообразни страни , общности, територии и граници. Свят, претрупан с заплахите от езика, превода, етноса, разликите в идентичността, половата еднаквост, сексуалността, националността, расата, благосъстоянието и свободата.
 Министерски съвет утвърди присъединяване на България в тазгодишното Венецианско биенале по архитектура
Министерски съвет утвърди присъединяване на България в тазгодишното Венецианско биенале по архитектура

Цялостната организация на страната ни в ревюто ще бъде осъществена от Министерството на културата

Фокусът на изданието са тематиките за миграцията, изгнанието и " задграничния генезис " . " Биеналето за изкуство - интернационално събитие с голям брой публични участия от разнообразни страни, постоянно е било платформа за показване на произведения на чужденци от целия свят. Така 60-ата интернационална художествена галерия на La Biennale di Venezia ще бъде празник на непознатото, далечното, аутсайдерското, странното, както и на локалното ".

Част от политиката в биеналето е запазване на околната среда и грижа за нея.

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева изрази вяра да бъдат основани повече благоприятни условия за разпространение на българската просвета във Венеция.

През 2024 е единадесетото национално присъединяване на България (първото е през 1910, следват представяния през 1942, 1948, 1964, 1993, 1999, 2007, 2011, 2019 и 2022) и ще се осъществя в експозиционното пространство Зала " Тициан " (Sala Tiziano) в Centro Culturale Don Orione Artigianelli, покрай Моста на Академията.
 Спорове към Венецианското биенале: Проектът показва
Спорове към Венецианското биенале: Проектът показва " упадъка на страната ни "

Павилионът на България ще бъде открит през май в зала " Тициал "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР