Чудовищна черна дупка, която е най-бързо разширяващият се обект във

...
Чудовищна черна дупка, която е най-бързо разширяващият се обект във
Коментари Харесай

Учени откриха чудовищна черна дупка

Чудовищна черна дупка, която е най-бързо разширяващият се обект във Вселената и на всеки два дни гълтам маса, равна на тази на Слънцето, бе открита в далечния космос, заяви ДПА, базирайки се австралийски учени.

Свръхмасивната черна дупка е на 12 милиарда светлинни години от Земята. Размерът й е колкото на 20 милиарда слънца. Тя се уголемява с 1% на всеки един милион години, твърди доктор Кристиян Улф от изследователския институт по астрономия и астрофизика към Австралийския народен университет.

"Тази черна дупка пораства толкоз бързо, че свети хиляди пъти по-ярко от цялата вселена, поради газовете, които всмуква непрестанно, което провокира доста търкане и топлота ", сподели Улф. "Ако това страшилище се намираше в центъра на Млечния път, щеше да е 10 пъти по-ярко от цялостна луна. Щеше да наподобява като необикновено ярка точица, която щеше да засенчи съвсем всички звезди в небето ", добави ученият.

Такива огромни и бързорастящи звезди са извънредно редки. Тази е открита с телескопа "Гая " на Европейската галактическа организация. Откритието е доказано със спектрограф на 2,3 - метровия телескоп в обсерваторията Сайдинг спринг, заяви Нова телевизия. Тъй като свръхмасивните черни дупки светят, те могат да бъдат употребявани като управителна светлина за проучване на това по какъв начин се образуват детайлите в ранните галактики на Вселената, сподели Улф.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР