Чудили ли сте се някога колко голям трябва да е

...
Чудили ли сте се някога колко голям трябва да е
Коментари Харесай

Ето колко информация има във видимата Вселена

Чудили ли сте се в миналото какъв брой огромен би трябвало да е хард дискът на вашия компютър, с цел да може да побере цялата информация в космоса? Е, физик съумява да пресметна почти. Всички частици във забележимата Вселена се равняват на 6x10 80 .

С други думи – това е 6-ица, последвана от 80 нули. За информация – 1 терабайт се равнява на 8 000 000 000 000 000 (това са единствено едвам 12 нули).

За да дефинира осведомителното наличие на Вселената, физикът доктор Мелвин Вопсон пресмята почти какъв брой частици забележима материя съществуват в галактическото пространство, след което ги умножава по количеството информация, на което подхожда всяка една от тях.

Той доближава до първата стойност благодарение на цифрата на Едингтън, което съставлява броя на протоните във забележимата Вселена. Очевидно е, че тя не е формирана само от протони. Ето за какво Вопсон добавя този метод, като прибавя второ число – информацията, която съдържа всяка една парченце. Той пресмята тази стойност благодарение на осведомителната доктрина на Клод Шанън. В актуалното проучване всяка една обикновена парченце подхожда на 1,509 бита информация.

„ Информационният потенциал на Вселената е предмет на спор към този момент повече от половин век – споделя доктор Вопсон от Университета на Портсмут. – Съществуват най-различни опити да се пресметна осведомителното наличие на Вселената, само че в този теоретичен труд разказвам неповторим метод, който постулира какъв брой информация може да се компресира в една обикновена парченце. “

Предишно пресмятане, извършенмо от Сет Лойд преди съвсем две десетилетия, доближава до стойност, която е над 1 милиарда пъти по-висока. Тя обаче включва едно много по-различно добиване и интерпретиране на информацията в открития космос. Освен това предходни калкулации на Вопсон също доближават до разнообразни резултати въз основата на разнообразни догатки.

Различните способи, които ни разрешават да отговорим на този въпрос, могат да допринесат за по-доброто схващане на информацията като цяло. Изключително мъчно е да се дефинира какво тъкмо съставлява информацията, макар че непрекъснато изниква във физичните уравнения и е основен детайл в обекти, намиращи се на лимита на разбиранията ни за физиката, каквито са черните дупки.

„ Това е първият път, в който този метод се употребява за измерването на осведомителното наличие във Вселената и той дава една ясна числена прогноза – изяснява Вопсон. - Дори и това числено прогнозиране да не е изцяло тъкмо, то проправя един евентуален път към експериментални тестове. “

Сегашното пресмятане на Вопсон съзнателно пренебрегва дребните количества антиматерия във Вселената, както и неутриното – извънредно лека обикновена парченце без никакъв електричен заряд (тя се среща в извънредно огромни количества във Вселената). Не е регистрирана и тъмната материя – мистериозната субстанция, която евентуално превъзхожда общоприетата материя с 5:1.

Изследването е оповестено в AIP Advances.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР