Чудили ли сте се някога какво точно предизвиква т.нар. сладоледени

...
Чудили ли сте се някога какво точно предизвиква т.нар. сладоледени
Коментари Харесай

Защо получаваме „сладоледено главоболие“, докато ядем сладолед?

Чудили ли сте се в миналото какво тъкмо провокира така наречен „ сладоледени главоболия “? Съществуват голям брой теории по въпроса. Едва неотдавна обаче учени съумяха да схванат какво тъкмо се случва в тялото ни.

Оказва се, че болката идва от светкавичното увеличение на притока на кръв през главен кръвоносен съд в мозъка - предната церебрална артерия.

Проучванията демонстрират, че болката отслабва, откакто притокът на кръв бъде стеснен. По време на опити доброволците са пили ледено студена вода със сламка притисната към небцето им, след което пили вода със стайна температура. Проучванията демонстрират, че предната церебрална артерия се уголемява стремително и залива мозъка с кръв, когато доброволците усещат болежка. Скоро по-късно разширение същият кръвоносен съд се свива, а болката отмира.

„ Мозъкът е един от значимите органи в тялото и би трябвало да работи непрекъснато. Той е много сензитивен на температура, тъй че разширението на кръвоносните съдове може би придвижва топла кръв към тъканта, тъй че мозъкът да остане топъл ", споделят учените.

Тъй като черепът обаче е затворена конструкция, неочакваният приток на кръв може да усили налягането и да породи болежка. Свивайки още веднъж кръвоносния съд, тялото може би реагира, с цел да понижи налягането, преди то да доближи рискови равнища. Подобни промени в притока на кръв може да се случват и при мигрените, посттравматичните главоболия и други видове главоболия. Ако по-нататъшни изследвания потвърдят тези подозрения, тогава намирането на способи за управлението на притока на кръв може да предложи нов тип лекуване за тези положения. Лекарства, които блокират неочакваното разширение на кръвоносните съдове, може да са един от методите за битка с главоболието.

Източник : curiosity.com

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР