Чудесата на апитерапията – как лекуват пчелните продукти. На 30

...
Чудесата на апитерапията – как лекуват пчелните продукти. На 30
Коментари Харесай

Чудесата на апитерапията – как лекуват пчелните продукти

Чудесата на апитерапията – по какъв начин лекуват пчелните артикули. На 30 март беше маркиран Международният ден на апитерапията, както се назовава лекуването посредством пчелни артикули. Използва се всичко, което пчелите дават: отрова (апитоксин), прополис (смолисто лепкаво вещество, което пчелите употребяват за покриване на пукнатини в кошерите), пита (прашец, събиран и модифициран от пчелите), восък, пчелно млечице и даже мъртви пчели.
В древноегипетското здравно управление – папируса на Еберс, писано преди към 3500 години, медът е разказан като главно средство за профилактика и лекуване на доста болести. И както считат актуалните лекари, тези данни никога не са остарели.
В Гърция медът се считал за храна на небесните поданици. Потвърждение за това е украшение под формата на амфора, датиращо от 1400 година пр.н.е. с надпис „ Мед, принесен на всички богове ”. Философът и доктор Демокрит бил парещ обожател на апитерапията, като препоръчвал „ да се угажда на тялото извън с масло, а от вътрешната страна с мед ”. Придържайки се към тази доктрина, той живее 110 години.

Славяните също знаели, че пчелите могат да лекуват хората. В Индия господ Вишну е изобразяван като пчела, а Кришна – с пчела над главата си. Древна Рус, съгласно разказите на гостуващи чужденци, безусловно „ течала с мед ”. Восъкът и медът се продавали в чужбина, с мед се хранели хората, от него се приготвяли опияняващи питиета и това било част от обредната процедура. В античните медицински книги са непокътнати доста предписания, основани на пчелни артикули, а през ХХ век учените откриват съвсем всички детайли на периодическата таблица в техния състав. Затова от тях се вършат медикаменти и мехлеми.

В началото на века формалната западна медицина се насочва към апитерапията.

Лекарите стартират да организират опити в тази област, в това число върху себе си. Особен интерес съставлява ужилването от пчела – жилото <210> се забива в кожата на човек и отровата продължава да тече известно време. За медицински цели самото ужилване остава в засегнатата област за към час, причинявайки сърбеж и отичане на мястото на захапване.

Австрийският доктор Филип Терч (1848-1917) е считан за татко на актуалната апитерапия. Терч е първият терапевт, който научно обосновава използването на апитоксин. Той потвърждава, че колкото по-силен е ревматизмът, толкоз по-малко сензитивен е пациентът към ужилване и толкоз повече пчелни намазки са нужни за възобновяване. Именно на неговия рожден ден, 30 март, се отбелязва Световният ден на апитерапията.

С помощта на пчелни ужилвания към този момент се лекуват освен болки в гърба, само че и мигрена, вегетативно-съдова дистония, нарушавания на съня и даже полови разстройства.

Пчелните артикули се употребяват за лекуване на сърдечносъдовата и нервната система,

стомашно-чревния тракт и болести на горните дихателни пътища. С мед се лекуват и алергии. Тук обаче има едно предизвестие: медът самичък по себе си също може да бъде алерген, зависи от неговия състав и самостоятелната нетърпимост на човек към избран прашец. Можете да го употребявате единствено в случай че сте твърдо уверени, че нямате свръхчувствителност.

Особено ефикасен е медът в пити, който се смята за артикул с най-високо качество. Лекарите предлагат пчелните пити да се дъвчат в продължение на 15 минути и по-късно да се изплюе восъкът – тази процедура облекчава протичането на алергични болести. Трябва да се внимава въпреки всичко и да не се яде мед с лъжици, а да се употребява умерено.

Лекари от университета в Бон настояват, че медът е едно от най-хубавите средства за укрепване на рани. Прополисът е неповторимо бактерицидно вещество. Използва се за подсилване на имунната система и битка с доста инфекции, в това число туберкулоза. Пчелното млечице пък извежда от организма тежки метали и радиоактивни субстанции.

Рецепти за разкрасяващи маски, които могат да се приложат в домашни условия:

1. Овлажняваща маска. За приготвянето й са нужни течен (незахаросан) мед, едно яйце и малко маслена сметана. Яйцето се разрушава и се смесва с меда и сметаната. Трябва да се получи не доста гъста примес, която се нанася върху лицето за 20 мин.
2. При лющеща се кожа. Състои се от мед, жълтък и зехтин, като са нужни единствено няколко капки масло (сместа към този момент ще е рядка). Всички съставки би трябвало да се смесят и да се оставят на лицето за 15 мин.
3. Много ефикасна е подмладяващата маска с мед. Приготвя се извънредно елементарно: течният мед би трябвало да се смеси с канела на прахуляк. Продължителността на тази маска е 20 мин. За по-силен резултат си коства да се организира курс два пъти седмично в границите на месец.
4. Можете да смесите мед и извара. Тази примес също ще има овлажняващ и подхранващ резултат, а и леко ще почисти и избели кожата. Маската може да се ползва и върху сухи зони на тялото (например лактите и коленете).
5. Скрабът с мед ще ви помогне да почистите кожата и да премахнете мъртвите кафези. За да извършите това, просто би трябвало да смесите мед и захар и ще получите отличен скраб за лице (или тяло).
6. Отлично успокояващо деяние ще има маска, направена от примес от мед и банан. В нея се прибавя и малко лимонен сок (буквално 2-3 капки).
7. Медът може да се ползва в чист тип. Нанася се на тъничък пласт върху почистена кожа с четка и се оставя за 10-15 мин.

Източник: Marica.bg

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР