Чрез Върховната административна прокуратура (ВАП), Окръжната прокуратура в Бургас сезира

...
Чрез Върховната административна прокуратура (ВАП), Окръжната прокуратура в Бургас сезира
Коментари Харесай

Прокуратурата сезира три министерства заради плажовете Смокиня и Каваци

Чрез Върховната административна прокуратура (ВАП), Окръжната прокуратура в Бургас сезира три министерства да подхващат нужните дейности по отношение на установеното нерегламентирано строителство на плажовете " Смокиня-Север " и " Каваци-Юг ".

Сезирани са Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на околната среда и водите и Министерството на туризма.

На 12 април 2021 година Окръжна прокуратура-Бургас се самосезира след изявления в медиите, касаещи разораване на пясъчна линия на плаж „ Смокиня “. По реда на надзора за правда са предоставени инспекции на способените органи да подхващат контролиращи ограничения за съблюдаване на съответните подзаконови нормативни актове, както и по отношение на потребността от предотвратяването на нарушавания и запазване на обектите за отбрана, предмет на запазване на предпазените територии. По време на инспекциите бяха установени административни нарушавания.

Въз основа на констатациите и след изчерпателен разбор на получените досега от способените контролни органи данни, Окръжната прокуратура в Бургас сезира Министерство на регионалното развитие да уточни законоустановени дейности по отношение на установените и осъществени нерегламентирани строителни действия на територията на плажната линия на морски плаж „ Смокиня –север “ и „ Каваци-юг “.

Министерство на регионалното развитие би трябвало да предприеме незабавни дейности по премахването на преместваеми обекти, осъществени по издадени Разрешения за слагането на преместваеми обекти, невлезли в законна мощ. Министерство на регионалното развитие би трябвало да реши взети ли са всички съответни ограничения, относими към осъществяване на отговорностите, произлизащи от законовата наредба, касаеща преместваемите обекти.

Прокуратурата сезира и Министерство на околната среда и водите, съгласно пълномощията си, да уточни законосъобразността на осъществяваните действия на територията на обектите в град Созопол. А Министерство на туризма да уточни одобряването на нова скица за слагането на преместваеми обекти и уреди на територията на въпросните морски плажове.

Информацията за подхванатите дейности, с които са ангажирани трите министерства, би трябвало да се заключи в отчет и да се изпрати на ВАП и Окръжна прокуратура – Бургас в период до 23 юли 2021 година
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР