Чрез криминалния сериал Под прикритие“ в продължение на пет години

...
Чрез криминалния сериал Под прикритие“ в продължение на пет години
Коментари Харесай

Приходите от „Под прикритие“ са добре охранявана тайна в БНТ

Чрез престъпния сериал „ Под прикритие “ в продължение на пет години Българска национална телевизия разказваше истории за подмолния живот в българската политика, под земята свят и медии. Още по време на излъчването му и изключително след края, самата поредност също повдигна въпроси за непрозрачно ръководство на публични средства. Подозрения, които не престават да витаят и досега. Затова всякога, когато в Българска национална телевизия заговорят за резултата от „ Под прикритие “ и за бъдещо негово продължение, феновете би трябвало да имат едно мислено. А обстоятелствата към сериала би трябвало да светят като алена лампа на създателите на закони и на ръководещите, които сътвориха наскоро работна група за промени във очевидно остарелия и явно неработещ Закон за радиото и малкия екран. Координатор на групата са точно шефовете на Българска национална телевизия.

Обществената телевизия продава правата за лъчение на всички 60 серии на " Под прикритие " на Нова телевизия, заяви преди дни шефът й Емил Кошлуков. В късото си изявление той акцентира на насладата си от съдействието сред издържаната от данъкоплатците медия и частната стратегия. „ Изрично желая да благодаря на новото управление на Нова телевизия, което, правилно на правилото, че поддържа българското кино и българските сериали, е оценило високо нашата продукция и дава опция на своите фенове да я видят. Радвам се, че социална телевизия не в конкуренция, а в партньорство може да работи с частните медии “, съобщи Кошлуков.

Пред „ Сега “ генералният шеф на Българска национална телевизия отхвърли да заяви какъв брой пари ще получи Българска национална телевизия от " Нова " за може би най-скъпия си и рейтингов актуален артикул.

 

Кошлуков стимулира отхвърли си с комерсиална загадка

 

Все отново той сподели, че договорът с Нова тв е „ извънредно преференциален “ и че от него Българска национална телевизия ще получи повече, в сравнение с е получила от цели други страни. Дали това обаче в действителност го прави преференциален, ще стане дума по-надолу. В същото време неналичието на съответна информация за цената на контракта не разрешава на феновете да си създадат личен извод в действителност ли новото управление на НТВ е оценило по достолепие интелектуалната благосъстоятелност на Българска национална телевизия, или става дума за нещо друго. Данните какъв брой пари ще получи публичната телевизия от частна медия не би трябвало да са търговска загадка, защото става дума за артикул, основан с парите на всички българи. А неналичието на такива демонстрира, че точно методът, по който и Кошлуков, и мениджърите на Българска национална телевизия преди него се грижат за парите на малкия екран, идващи от държавния бюджет, е една от огромните пробойни в настоящото медийно законодателство.

„ Под прикритие “ се появи в ефир през 2011 година в мандата на някогашния общоприет шеф на Българска национална телевизия Вяра Анкова, която в този момент е ръководещ началник на „ Нова броудкастинг груп “, и по времето на програмния шеф Севда Шишманова. Той бързо стана известен, след което от „ Сан Стефано “ 29 започнаха да идват известия, че интерес към него има и от други страни и че Българска национална телевизия възстановява вложенията си в поредицата (чиято стойност в никакъв случай не бе оповестена официално). На старта на последния сезон през 2016 година Шишманова разгласи, че

 

сериалът се гледа на близо 200 територии на 3 континента

 

и че единствено от дистрибуция Българска национална телевизия получава близо 1 млн. лева на година.

През 2018 година, когато отпред към този момент бе Константин Каменаров, стана ясно, че идващото управление на Българска национална телевизия не е предостатъчно от метода, по който „ Под прикритие “ се продава на открито. Съобщението не пристигна публично от „ Сан Стефано “ 29, а бе открито от „ Сега “ в стенограма от съвещание на Съвет за електронни медии. На него Каменаров оповестява, че е прекратил контракта с основния дистрибутор, тъй като връзките с компанията били „ оплетени ” и работата била „ неразбираема ”. „ Всички сме безпределно любопитни по този въпрос (какви са продажбите на „ Под прикритие ”). Това, което мога да ви осведомявам на прима виста, тъй като към момента сглобяваме цифрите, е, че прекратихме всевъзможни връзки с „ продавача ”, тъй като работата е неразбираема. Не е ясно по кое време, какво, при какви условия, защо… ”, разяснява някогашният началник на Българска национална телевизия. „ Едни оплетени връзки, които не могат да се схванат от контракта, който е подписан, в смисъл с предоставяне на правото да се продава сериалът. Обвързани са с разнообразни периоди, всеки сезон е с друг период, не е известна началната дата, от която стартира да тече той, много са оплетени връзките ”, добавя членът на УС Зина Трифонова.

Тогава от Българска национална телевизия не дадоха отговор на въпросите коя е компанията, за какво са прекъснати връзките, кой и по кое време е сключил контракта, какво се схваща под " оплетени " връзки. Не бе предоставена информация и какви са приходите от дистрибуцията. „ Сега “ се опита да зададе същите въпроси и на Кошлуков. Той даде обещание да се съветва с юристите на Българска национална телевизия дали има право да изнесе въпросната статистика. Кошлуков също разясни, че в малкия екран към момента няма цялостна изясненост за резултата от продажбите на „ Под прикритие “.

Известна светлина по тематиката въпреки всичко дава писмо на основния изпълнителен шеф на американската компания New Films International Несим Хасон. То е изпратено през юни както на Българска национална телевизия, когато Кошлуков е и.д. шеф, по този начин и на Съвет за електронни медии. От него излиза наяве, че точно това е тайнственият дистрибутор на сериала. В писмото написа, че продажбите на „ Под прикритие “ по света са за съвсем 3 337 000 $, от които обаче

 

в Българска национална телевизия са постъпили едвам $1 287 000 - към 1/3 от приходите

 

Това значи, че от избрани страни Българска национална телевизия може да е получила едвам няколко хиляди лв., и слага въпроса и за цената на актуалната договорка с Нова тв. В писмото се споделя, че „ тези цифри в съответната отчетна документи са владеене на Българска национална телевизия и са били одитирани годишно от Сметната палата, без да са правени никакви възражения “. Пише още, че първичният контракт и анексите към него „ са били преглеждани, изменяни и одобрявани от правния отдел на Българска национална телевизия “. „ Изненадващо е, че същият отдел, управителен от госпожа Кремена Кадиева, в този момент е трансформирал визията си и показва назад мнение. “ Кадиева е на същата позиция и в настоящия мандат на Кошлуков.

Хасон назовава дистрибуцията на „ Под прикритие “ „ невиждан търговски триумф “ и дефинира смяната в връзките с Българска национална телевизия като „ необяснима “, като това довело до пропадане на покупко-продажби. Като образец той показва несъстояла се продажба в Русия, в следствие от което са пропуснати „ евентуални доходи от милиони долари “.

Въпросите към „ Под прикритие “ са многочислени, а с нежеланието си да даде изясненост към контракта си с Нова телевизия Кошлуков единствено ги усилва. Действията на шефа опонират и на личните му обещания от юли, че в случай че завоюва състезанието за началник на Българска национална телевизия, ще ускори отчетността на медията, защото обществото и данъкоплатците от ден на ден държат на това. Всъщност точно неналичието на отчетност прави спорен въпроса дали данъкоплатците би трябвало да се радват, или не от проектите на Кошлуков да възобнови сезоните на „ Под прикритие “. През лятото той разгласи пред „ 24 часа “, че Българска национална телевизия е пред сключване на контракт с непознати компании за фотосите на продължение. Чужденците били подготвени да финансират всеки нов епизод с близо 1 милион евро. Според същата обява серия от поредицата в предходните години е излизала на Българска национална телевизия по към 150 000 лева Докато обаче Кошлуков не удостовери публично тези суми, не разгласи повода за прекратяването на споразуменията за разпространяването на сериала и не изясни по какъв начин в бъдеще ще избегне подозренията към кино лентата, анонсите за бъдещия му триумф ще висят във въздуха и ще пораждат спорни усеща в хората, които ще го гледат. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР