Чрез изложбата Мъгливо с малко дим поглеждаме към творчеството на

...
Чрез изложбата Мъгливо с малко дим поглеждаме към творчеството на
Коментари Харесай

Галерия Credo Bonum представя: Мъгливо с малко дим frognews.bg

Чрез изложбата „ Мъгливо с малко пушек ” поглеждаме към творчеството на четирима създатели, който работят в разнообразни художествени посоки. Това са Васко Ернст Бърдаров и Невена Екимова от България, чешката художничка Екатерина Конаровска, която живее и работи в Хага, Холандия и немският създател Йоахим Ленц, който твори от Берлин.

 

Срещата им в София е едно самобитно странствуване в света на фантазиите, бленуването и фантазирането. Изминалите две години бяха наситени със мощни усеща и блян по нормалността. Останахме за дълго приковани към нашите домове. Мислите ни блуждаеха сред блян за новото обикновено, по-добро и по-спокойно бъдеще, това, което получихме, най-малко на континентална Европа беше война за територия и въздействие.

 

Капсулирахме се още веднъж, всеки там, където намира покой. Оставайки вкъщи, обърнахме повече внимание на заобикалящата ни среда, на потребността да поспрем и да помислим. В дълготраен проект пандемията не промени навиците ни, само че на личностно равнище като че ли ни накара да се вгледаме повече във вътрешността. 

 

Авторите, показани в изложбата, употребяват средствата на: живописта, скулптурата и инсталацията. Сред тематиките, които засягат са: спомен, отчуждение и идеал, самотата на градския човек, копнежа по далечни и утопични места. Някои от творбите изследват тематиката на отчуждението. Те преглеждат по какъв начин човек може да се усеща изолиран и непознат в личната си общественост, обкръжен от хора, само че самичък. Приканват ни да потънем в нашите мечти и да открием по какъв начин мечтаeнето може да ни накара да се усещаме живи и свободни, да ни помогне да се освободим от рутината и да забележим света от друг ъгъл. В изложбата ще бъдат показани творби, непоказвани до в този момент. По покана на кураторката на 4 Май ще се организира полемика с посетител създателя Йоахим Ленц и художничката Невена Екимова. Ще бъдат показани креативните процеси на двамата създатели, ще поговорим за това по какъв начин се прави изкуство и за какво е значимо да творим. Какво е да си актьор в един все по-консуматорски свят? Има ли време за идеал във все по-дигитализирания свят, където действителното се случва като на сън? 

 

За създателите:

 

Васко Ернст Бърдаров е български ваятел, който работи за своето лично студио по планове за филмовата промишленост и огромни интернационалните продукции. Занимава се с огромна и дребна пластика, направа на костюми и декори за разнообразни филми, специфични резултати и основаването на концептуален дизайн на костюми и атрибут за спектакъл и филми. За първи път от доста години насам той ще показа авторски статуи от смола, с очебийно актуален изказ и форма. В работите му има отпратка, както към предишното, по този начин и взор към бъдещето. Формите са стилизирани, а изборът на материал основава чувство за ефирност на скулптурите.

 

Невена Екимова е художничка, която живее и работи в родния си град Габрово. Учи модерно изкуство и филм в Норвегия и Исландия, приключва Художествената академия в Гьотеборг, Швеция. Освен, че взе участие в изложения и издава книги, Невена постоянно си сътрудничи с обществени организации за основаването на огромни интерактивни съоръжения за деца и възрастни. Тя взе участие в изложбата с ръчно направена текстилна статуя, съпроводена от документални текстове, събрани в процеса на работа. Това са истории на деца и внуци, които следват нишките на паметта за своите роднини и наследството, което оставят след себе си. Инсталацията разсъждава върху непреходността на живота и запазването на живата памет. Проектът Най-сладкият сън е осъществен с финансова поддръжка на Национален фонд „ Култура “ по стратегия Творчески стипендии 2022

 

Катерина Конарeвска е родена в Прага, Чехия, живее и работи в Хага, Холандия. Завършва изтънчено изкуство в Кралската художествена академия в Хага и илюстрация и графика в института за изкуство и дизайн в университета на Западна Бохемия. Сред материалите, които употребява са коприна, вълна и текстил, а последните й работи съставляват гоблени с внушителните 2м на 3м, направени по изображения от нейни картини. Гоблените й са самобитен халюцинационен роман с доста детайли, паяжина от съновни облици. Творбите са направени в музея за текстил в град Тилбург, Холандия, където се намира рядка машина позволяваща тази неповторима техническа направа. В изложбата ще бъдат показани и картини върху коприна.

Йоахим Ленц е художник, който работи и живее в Берлин. Учи живопис в Академията за изящни изкуства, Мюнхен при Шон Скъли и Гюнтер Фьорг. През 2005 година учи във Факултета за изящни изкуства на Университета Комплутенсе, Мадрид. Притежава магистърска степен от Университета по изкуствата и Хумболтовия университет, Берлин. В изложбата ще бъдат показани седем маслени платна изобразяващи фигури на дънери с човешки черти, отнесени и блуждаещи банани. Неанимираните обекти с човешки облик пушат цигари, малък хедонистичен жест, характерен единствено на индивида. Антропоморфните същества имат експресивен темперамент и положение, сред абсурд, комизъм и злополука.

 

Теодора Коцева работи в региона на актуалното изкуство и дизайна. По обучение е икономист, с бакалавърска степен по изкуство, просвета и връзки от университета Бокони, Милано, както и магистратура по стопанска система на културния бранш от университета Еразъм,Ротердам,Холандия. През последните седемнадесет години живее и работи в Милано, Ротердам, Амстердам, Лондон, Берлин. Ръководи разнообразни планове в качеството на арт управител и куратор, измежду които: “How Art a Design Can be? ”, Direktorenhaus Design Museum Berlin, EAST of BEST, Roodkapje Gallery, FACE-OFF Rotterdam Art Week, Kolektif на Art Rotterdam/MiArt и други В последните години ползите й са свързани с функционалното изкуство и неговите проявления.

 

 

“Мъгливо с малко пушек ” 

2-20 Май 2023

Откриване 2 Май 18:30ч.

Галерия Credo Bonum

ул. “Славянска ” 2 София, 1000

4 Май  от 18:30ч.

 

Дискусия (на британски език): 

Йоахим Ленц ( Берлин, Германия)

Невена Екимова ( Габрово, България)

 

Куратор /модератор: 

Теодора Коцева  (Sold Out Design)
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР