Човешкото въображение винаги се е вълнувало от загадъчното, от необяснимото,

...
Човешкото въображение винаги се е вълнувало от загадъчното, от необяснимото,
Коментари Харесай

„Големите загадки в световната история” - 20 теми, които и до днес предизвикват спорове (предложение за четене)

Човешкото въображение постоянно се е вълнувало от загадъчното, от необяснимото, от мистериозното. Но за какво множеството загадки остават тайнственост и до през днешния ден, когато човечеството е достигнало върхови достижения в областта на технологията и науката?

В майсторското издание на „ Големите загадки в международната история ” екип от някои от най-изтъкнатите експерти в своите области си слагат за цел да изследват двайсет загадки, белязали историята на света.

Големи или дребни, антични или скорошни, те са показани без самоцелно търсене на сензация, без да се градят безпочвени хипотези. Под редакцията на изтъкнатия историк Жан-Кристиан Птифис в изданието са прегледани двадесет тематики, които и до през днешния ден провокират разногласия.

Обединени в четири сфери – археологически загадки, мистериозни изгубвания, загадъчни персони и необясними оцелявания, тези въпроси са вълнували човечеството епохи, а от време на време хилядолетия наред.

В изданието ще откриете малко повече за:

1. Какво е Атлантида – дом на трагично починала цивилизация, която следва да бъде открита, или метафора, употребена от Платон?

2. Торинската плащаница в действителност ли е обвивала тялото на Христос?

3. Как са издигнати монументалните фигури на Великденския остров?

4. Викингите стигнали ли са до Америка надалеч преди Колумб?

5. На какво се дължи неочакваното изгубване на цивилизацията на маите и какви секрети крие неразгадаемата им книжовност?

6. Кой в последна сметка се крие зад мистериозния облик на Джак Изкормвача?

7. Коя е дамата, която стои до Мао в края на живота му и единствена предава неговите думи?

8. Къде се намира гробницата на Александър Велики?

9. Живял ли е съветският император Александър I втори живот като заточеник в Сибир?

10. Кой умъртви Кенеди, има ли скрит план в гибелта на принцеса Даяна, за какво има „ българска диря ” в стрелбата по папа Йоан Павел II?

11. Какво се случва с натрупа на Хитлер, който Сталин по този начин и не признава, че е открит от руските войски?

„ Големите загадки в международната история ” под редакцията на Жан Кристиан-Птифис дръзва да направи немислимото – да се опита да изясни по разумен и логически метод вълнуващи събития, трансформирали се в същински легенди и митове.

„ Историята не е нито дълга спокойна река, нито озарен от слънцето рид, откъдето може да се съзерцава бавното и величествено разрастване на събитията. Тя е по-скоро, в случай че продължим с географското съпоставяне, лъкатушещ път, който от време на време прекосява красиви поля, след това ненадейно се врязва в сенчести, гъсти гори, изпълнени с секрети и загадки, със скрити истини, с приказки и митове, с измами и невероятни клюки – подправени вести, както бихме споделили през днешния ден, – които не всеки път е елементарно да се разграничат “
Жан Кристиан-Птифис

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР