Човешкото ухо е сложно устроена система, пряко свързана с цялостното

...
Човешкото ухо е сложно устроена система, пряко свързана с цялостното
Коментари Харесай

д-р Иван Йорданов предупреждава: Човек, който не диша през носа, не е здрав

Човешкото ухо е комплицирано устроена система, директно обвързвана с цялостното здравословно положение на организма ни. Ушите ни са нежни сетивни органи, за които би трябвало да поставяме специфични грижи и да ги пазим интензивно.

Системните неразположения в региона на ушите може да са по-опасни, в сравнение с подозираме. Обикновено проблемите се появяват в региона на междинното и вътрешното ухо, само че е допустимо да се засегне и външното ухо.

“Понякога най-елементарните признаци като затруднено носно дишане могат да бъдат придружени от съществени болести, изискващи консервативно или даже хирургично лечение”, споделя завеждащият на отделението по УНГ болести в “Софиямед” доктор Иван Йорданов.

- Може ли шумът да разболее ушите ни, доктор Йорданов?
- Известно е, че дългите часове четене или взиране в екрана на компютъра изморяват очите. Много по-малко знаем за умората на слуха, само че тя съществува и в случай че е прекомерно продължителна, може последователно да докара до глухота.

Когато звукът проникне в ухото, той на първо време среща тъпанчето, което го трансформира във трептения. Те от своя страна минават през другите елементи на ухото, с цел да доближат до кохлеата - охлюва - във вътрешното ухо, където се намират окончанията на слуховия нерв. Чрез него нервните импулси се предават на мозъка.

При раждането на индивида ухото разполага с 15 000 космести кафези, ситуирани върху кохлеата - това е нашият слухов капитал. Той е скъп, тъй като косместите кафези играят основна роля в научаването и разбирането на говоримия език. Когато са разрушени, те не се възвръщат в никакъв случай повече.

Всеки звук, преизпълнен 80 децибела, може да ги повреди и да провокира слухова отмалялост. Колкото по-силен е шумът, толкоз по-бързо става това. Нужни са 8 часа излагане на звук от 80 децибела, с цел да се наруши слухът, само че единствено 1 час е задоволителен, с цел да се стигне до вреди при звук от 89 децибела и едвам няколко минути, в случай че децибелите са 100. Един концерт или престой в дискотека подлагат ушите ни на звук от 105 - 110 децибела, а границата на болката е 120 децибела.

Какво можем да създадем, с цел да предпазим ушите си и какъв брой рискова е считана за безобидна хрема четете в изявлението с доктор Иван Йорданов на най-полезния здравен уебсайт Zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР