Човешкият организъм живее в подчинение на определен биологичен ритъм, чрез

...
Човешкият организъм живее в подчинение на определен биологичен ритъм, чрез
Коментари Харесай

Мелатонин

Човешкият организъм живее в послушание на избран биологичен темп, посредством който се реализира извънредно тъкмо прецизиране на работата на обособените органи и системи. В тази комплицирана система на регулация извънредно значима роля играе мелатонинът.

Мелатонинът съставлява фундаментален регулатор в човешкото тяло. Това е хормон, който участва в организмите на всички живи същества, в равнища, които се трансформират в ежедневния цикъл.

При висшите организми мелатонин се създава от тип кафези, наречени пинеалоцити в епифизата, а също по този начин и от стомашно-чревния тракт и ретината. Мелатонинът се синтезира от аминокиселината триптофан. Неговата биологична интензивност за нескончаем интервал от време по време на нощта дефинира резултата върху цикличната система на биологичните ритми.

Както споменахме, мелатонинът се създава в хипофизата. Той се появява единствено нощем, а през деня изчезва. Когато на открито се стъмни, епифизата последователно ускорява секрецията на мелатонин, достигайки своя най-много при цялостен мрак. На сутринта светлината задейства зрителния нерв, като генерираният подтик минава през гръбначния дирек и другите висши проводни пътища и доближава епифизата. Там блокира синтеза и секрецията на мелатонин.

 Сън

Чрез това приемане на непрекъснати импулси с помощта на зрителния нерв, епифизата най-вероятно е в положение да контролира интензивността на разнообразни органи и системи и да подтиква прекосяването на тялото в по-икономичен режим, когато е мрачно.

Функции на мелатонин

От упоменатото нагоре стана ясно, че мелатонинът контролира цикъла бодрост-сън и по този метод синхронизира биоритмите.

Този извънредно акуратен темп, който е строго самостоятелен за всеки човек може да излезе от релси, в случай че се получат нарушавания в мелатониновата секреция. Когато е в обикновено количество, мелатонинът намалява леко телесната температура на човек – по този начин се понижава потреблението на сила и се форсира регенерацията на клетките, които не са дейни по време на сън.

Твърди се, че мелатонинът е един от най-мощните антиоксиданти, които работят както на равнище клетъчна мембрана, по този начин и вътре в самата клетка. Нивата на мелатонин в периферната кръв са разнообразни при млади и по-възрастни хора. С възрастта някои системи в тялото се скапват, а последствието от това е смяна в жизненоважни параметри. Негативно се повлиява цикълът сън-бодрост. Нощем температурата при възрастните хора не спада, което значи, че възстановителните процеси по време на сън не могат да се осъществят.

 Биоритми

Ползи от мелатонин

Мелатонинът е жизненонеобходим за вярното действие на комплицираните процеси в тялото. Видяхме, че без него не е допустимо да настъпи регенерация на клетките през нощта, което води единствено до отрицателни последствия.

Мелатонинът има неповторими качества, когато се постанова превъзмогването на нарушаванията в съня и разстройствата в биоритмите след дълготрайно хвърчене със аероплан да вземем за пример. Тогава се нарушава биологичният темп на човек, което води до други разстройства в организма. Затова доста постоянно се дават хапчета мелатонин, които подкрепят настъпване на естествения сън.

Правилното действие на вътрешния биологичен темп въздейства доста съществено върху продължителността на човешкия живот. Най-вероятно запазването на денонощните съмнения в секрецията на мелатонина е изключително значимо за закъснение на процесите на стареене в тялото. Изследване, извършено в Съединени американски щати потвърждава и сериозния имуностимулиращ резултат, който мелатонинът оказва. Изключително обнадеждаващи са резултатите във връзка с раковите болести.

Лекарствени форми мелатонин

Съществуват ретардна /с постепенно освобождаване/ и общоприета форма на мелатонин. И двете форми не могат да удовлетворят нуждата на човешкото тяло, тъй като мелатонинът има пай полуживот – сред 30-40 минути. В реалност е належащо мелатонинът да е разполагаем в продължение на 5-7 часа, от започването до приключването на съня.

Въпреки че мелатонин се среща като общоприета хранителна добавка, въпреки всичко не се предлага приемът му без лекарско наблюдаване. Не превишавайте предписаната дневна доза и не дъвчете таблетките. Добрата вест е, че таблетките мелатонин не са сънотворно средство и към него няма приучване. Той само синхронизира нарушените биоритми и подсигурява успокоение на съня.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР