Човешкият мозък е подобен на земята – ако му позволите

...
Човешкият мозък е подобен на земята – ако му позволите
Коментари Харесай

Скуката – полезна и дори препоръчителна

Човешкият мозък е сходен на земята – в случай че му позволите да си отпочине, той ще стане по-креативен и плодороден. Това споделя Тереза Белтон, професор от Англия.

Знаете ли рецептата за досада? Трябва единствено да се окажете в поредност от монотонна работа и да нямате опция да излезете от нея. Този вид досада е противен и нездравословен.

Ако имаме вяра на неотдавнашни изявления в осведомителните уеб сайтове, доста хора изпитват постоянно досада, която обаче не е обвързвана с работата. Това ни споделя нещо за актуалния метод на живот.

Една от определящите черти на актуалната просвета са мобилните технологии, които са проникнали на всички места. Кой няма смарт телефон?
Огледайте се – в рейса, в трамвая, в парка – всеки държи някакво устройство. Повечето хора са с наклонени надолу глави, а пръстите им скролират по екраните на телефоните. Дори вкъщи вършат същото.

Възможността да се придвижите в друго време или на друго място, действително или виртуално, предлага безграничен достъп до информация и развлечения.

Постоянното поддържане на конумикация предлага положителен капацитет. Все повече хора се усещат свързани, само че това от време на време поражда нужда от „ цифрова детоксикация “.

В наши дни доста хора се пробват посредством смарт телефоните си да убият време, да избягат от скуката. Това обаче може да докара до незадоволеност, която също се усеща като досада. Защо става по този начин? Намираме пояснение в концепцията за „ потока “ на американския психолог Михай Чиксенмихай.

Потокът е удовлетворяващо чувство за цялостно потапяне, което ние изпитваме, когато изцяло сме се фокусирали за безкрайно време в някаква активност. Ние можем да я направляваме и тя ни разрешава да развиваме своите възможнсоти.

Примери? Писане, катерене, решение на уравнение, сглобяване на мебели. Ако обаче нашите благоприятни условия са по-големи от нужните за несъмнено деяние, да вземем за пример за потреблението на интернет, настава досада.

В актуалния разтревожен свят непрекъснато сме заобиколени от външни тласъци, които улавят вниманието ни. Не всеки съумява да се ограничи от тях. Моменти, когато нямаме с какво да се заемем, са най-хубавите – тогава можем да обърнем вниманието към себе си.

Можем да обмислим претърпяния опит, да му се насладим още веднъж и да го забележим в нова светлина. Да го разберем по различен метод. В такива моменти преосмисляме своите проекти. Това време също по този начин разрешава да почувствате същински своето наличие тук и в този момент.

Можем да се огледаме и да обърнем внимание на нови елементи, да развием познанията си за околния свят и своята принадлежност в него. Това е значимо за благосъстоянието.

Продължителният интервал уединено със себе си може да докара до разкриване на нови ползи, в случай че, несъмнено, още веднъж не се разсеем с някакви житейски дреболии.

Потопете се в паузата

Ако скуката значи неявяване на тласъци, то тя е много потребна. Хората, които умеят да се наслаждват на тези моменти, в никакъв случай не изпитват същинска досада. Те постоянно са способни да открият нещо, което им е забавно за обсъждане, правене или пък просто са удовлетворени от съществуването на свободно време.

В света на бизнеса това може да бъде реализирано посредством пари. Но времето има своя лична полезност. Трябва да се научим да го ценим и да му се любуваме като най-съществен запас.

В изгода на скуката нееднократно са се изказвали експерти в креативните специалности. Например писателят Нил Геймън е уверен, че единствено когато в действителност му е скучно, стартират да прииждат свежи хрумвания. А доколкото непрекъснатото другарство изключва опцията за досада, то той се е обрекъл на цифрова диета. /profit.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР