Човешките въздействия върху местата на Земята с най-голямо разнообразие и

...
Човешките въздействия върху местата на Земята с най-голямо разнообразие и
Коментари Харесай

Светът е пред шесто в историята си масово изчезване на видове

Човешките въздействия върху местата на Земята с най-голямо многообразие и бройка на скотски типове са довели стотици диви животни на ръба на изгубване, демонстрира ново изследване, представено от Военновъздушни сили.
Подкрепата на дърводобива и бракониерството са изтласкали 500 типа бозайници, птици, влечуги и земноводни до сериозни точки, разкрива изследването.
Това е доказателство, че светът претърпява шесто всеобщо изгубване, настояват учените. Видовете изчезват със скорост 100 пъти по-голяма от естествения ритъм, споделят те. Но за разлика от други всеобщи изгубвания, породени от изригвания на вулкани или удари на метеорити, за това сме отговорни единствено ние.
Проф. Герардо Кебалос от Националния университет на Мексико в Мексико Сити съобщи, че районните екосистеми са пред колапс.
" Навлязохме в шестото всеобщо изгубване ", споделя той пред Военновъздушни сили. " Въз основа на нашите проучвания и това, което виждаме, рецесията на изгубването е толкоз огромна, че каквото и да вършим в идващите 10 до 50 години, тя ще дефинира бъдещето на човечеството. "
Проф. Кебалос работи над изследването с други двама известни учени, професорът от Станфордския университет Пол Ерлих и доктор Питър Рейвън от Ботаническата градина на Мисури в Сейнт Луис, Съединени американски щати.
Използвайки данни на Международния съюз за запазване на природата (IUCN) от Червената книга на застрашените типове, те са разпознали минимум 515 типа, които са на ръба на изгубване , с по-малко от хиляда останали екземпляра. Животни изчезват на всеки континент, в това число Антарктида, тук-там, мощно наранени от хората, най-вече в тропиците и субтропиците. Сред тях са златен лъв тамарин, етиопски вълк, явайски носорог, испански царски орел, жълтоушен папагал и зелена отровна жаба.
Учените разказват рецесията на изгубване като екзистенциална опасност за цивилизацията, дружно с изменението на климата и замърсяването, с които тя е обвързана. Те споделят, че имат „ моралното обвързване “ да привлекат вниманието към загубата на биоразнообразие, което съгласно тях към момента се пренебрегва от множеството хора.
Изследването е оповестено в списанието " Proceedings of the National Academy of Sciences ".
Коментирайки го, проф. Даяна Фишър от университета в Куинсланд, Австралия, съобщи, че изследването заслужава внимание, защото извънредно доста хора не осъзнават каква част от дивата природа в света е изправена пред изгубване.
" Съгласна съм с създателите, че тази рецесия на изгубване би трябвало да бъде издигната до равнище изключителна обстановка, равна на изменението на климата ", сподели тя.
Проф. Крис Джонсън от университета в Тасмания съобщи, че сегашният ритъм на изгубване на типове е по-висок, в сравнение с когато и да е – сравнявайки го с времето преди 66 милиона години, когато конфликтът на галактическа канара със Земята е умъртвил динозаврите и доста други типове .
" Заплахите за типовете в днешния свят - неща като заличаване на местообитанията и изменение на климата - нарастват бързо ", сподели той и добави, че 515 типа с 1 000 или по-малко екземпляра евентуално ще изчезнат доста скоро.
Вижте още:
Загубата на дива природа ще ни коства близо 9,9 трилиона $ до 2050 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР