Човешките жертвоприношения са изиграли важна роля в развитието на цивилизацията:

...
Човешките жертвоприношения са изиграли важна роля в развитието на цивилизацията:
Коментари Харесай

Ритуалните жертвоприношения довели до развитие на цивилизацията

Човешките жертвоприношения са изиграли значима роля в развиването на цивилизацията: съгласно новозеландски учени точно те са основали класова конструкция на обществото.

С ритуалните убийства властимащите са тероризирали своите жители и са укрепвали своето владичество. До такива заключения са стигнали създателите на публикация в сп. Nature.

Антрополозите са решили да ревизират хипотезата за „ циментиращата “ обществото функционалност на жертвоприношенията със статистически важен материал. Те събрали данни за 93 обичайни австронезийски култури. За тях са присъщи ритуални убийства – в ознаменуването на общественозначими събития вождовете или жреците убиват безправни жертви – плебеи или пленници.

Учените са открили в какви австронезийски общества от Мадагаскар до Великденския остров са практикувани жертвоприношения и какво е било равнището на обществена организация (егалитарна или йерархична).

След това антрополозите построили дърво на езиковата еволюция на австронезийците – като справедлив последователен индикатор. Макар че хората принасяли жертви в доста култури, постоянно такива ритуали се практикували на първо място в строго стратифицирани общества. Едва в една четвърт от егалитарните общества хора били принасяни в жертва.

Освен това жестоките ритуални убийства хронологично предшестват възникването на комплицирана обществена конструкция (с наследявана власт и статус) – т.е. човешките жертвоприношения са допринасяли за обществената еволюция.

Но не всички учени са съгласни с изводите на новозеландските антрополози. Например Джоузеф Хенрих (Joseph Henrich) от Харвард отбелязва, че е неверно да се счита, че развиването на културите и обществата е протичало по едно и също време с еволюцията на езиците.

Според него откривателите не са отчели, че избрани практики могат да се предават от една просвета към друга (например при търговски контакти или завоевания).

При това множеството учени приветстват дейното използване на стратегически способи и модели в проучването на закономерностите на развиването на обществото, добавя Lenta.ru.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР