Човек вижда нещата по по-страшен начин, когато седне в министерския

...
Човек вижда нещата по по-страшен начин, когато седне в министерския
Коментари Харесай

Тодоров: Гневът на артистите е основателен, но седмица без култура би била прострелване в крака

Човек вижда нещата по по-страшен метод, когато седне в министерския стол - това разяснява някогашният длъжностен министър на културата Найден Тодоров в " Денят стартира " по Българска национална телевизия.

" Това, което прави цялото нещо ужасно не е, че има нерешими проблеми, а че те са прекомерно доста и човек не знае от кое място да стартира. Откъдето и да започнеш, останалите питат - а за какво не стартира от нас ".

Проблемите в културата са трупани с десетилетия и един от тях е финансирането, само че той не е главен. Според Тодоров със в този момент наличните средства може да се сътвори " псевдонормалност ", в случай че те се разпределят по друг метод. Не пожела обаче да разяснява по какъв начин би трябвало да се разпределят, тъй като това е политически въпрос.

Смятам, че всяка една система може да работи, стига хората, които работят в нея, да я схващат и да желаят тя да бъде приложена вярно.

Гневът на артистите е състоятелен, разяснява Тодоров, само че дефинира желанието им за митинг под формата на " седмица без просвета " като прострелване в крайници, защото театралните изкуства работят на делегиран бюджет, т.е. финансирането на страната се получава, а по отношение на приходите от аудитория. Когато се разгласи седмица без просвета, хората, от които зависят средствата, ще понижат дотацията, артистите ще получат по-малко пари, а публиката ще остане без просвета, уточни Тодоров.

Според Найден Тодоров огромният проблем е, че хората от всички сфери на културата в България са не повече от 10 000 души, за които малко на брой се интересуват.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР