Човек прекарва 1/3 от живота си в леглото. Така че

...
Човек прекарва 1/3 от живота си в леглото. Така че
Коментари Харесай

Опасностите от непраните чаршафи

Човек прекарва 1/3 от живота си в леглото. Така че чистото спално долни дрехи се оказва прекомерно значимо нещо, изключително когато си помислите за потта, пърхота и други " неща ", които човек оставя по чаршафите си. В идеалния случай те би трябвало да се перат един път седмично или най-малко на всеки 10 дни, предлагат специалисти от WebMD. Но неотдавнашно изследване откри, че американците са склонни да изтърват този интервал, минавайки 25 дни сред пранетата. А заканите не са една и две.

Човек изхвърля 500 млн. кожни кафези дневно, като огромна част от тях остават в... леглото, до момента в който човек се върти в него, спейки. Всички тези мъртви кафези се натрупат върху чаршафите. Малките акари могат да провокират алергии, астма и да причинят сърбеж.

Например лабораторни проби откриват, че калъфки за възглавница, прани един път седмично, съдържат 17 000 пъти повече колонии бактерии, в сравнение с проби, взети от тоалетната паница!

Мъртвата кожа и бактериите по възглавницата могат да запушат порите ви и да влошат акнето, предизвестяват експерти и предлагат калъфката й да се сменя на 2-3 дни.

Спите ли с вашия домакински любим? Космите и пърхотът му също се полепват по чаршафите ви, което може да докара до сърбеж.

Ако вие или вашият сътрудник сте били заболели, хвърлете чаршафите си в пералнята незабавно, с цел да убиете застоялите микроби. Повечето бактерии или вируси могат да оцелеят на меки повърхности за минути до часове. Например грипните вируси живеят върху тъканите единствено 15 минути, само че някои стомашни бактерии могат да оцелеят върху тъканите за 4 часа.

Може би ашата баба ви е съветвала, че най-хубавият метод да започнете деня си е да оправите леглото си. Но съгласно експертите не е доста рационално да бързате, тъй като влагата от нощната пот се е натрупала в чаршафите. Затова, като станете заран от леглото, отворете прозореца на спалнята и оставете чаршафите да се проветрят, до момента в който закусвате или пиете утринното си кафе. Проветряването прави леглото по-малко приветливо за бацилите.

Ако няма други рекомендации на етикета на чаршафите, перете ги в гореща вода, а топлината на ютията (или в случай че имате сушилня) също убива огромна част от микробите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР