Човек може да реализира печалба и да щади околната среда.

...
Човек може да реализира печалба и да щади околната среда.
Коментари Харесай

Медодобивният завод в Пирдоп - Аурубис стартира мащабна инвестиция от 260 млн. лв.


Човек може да осъществя облага и да щади околната среда. Праховите частици през последните години в региона на медодобивния комбинат „ Аурубис “ в Пирдоп са намалели 250 пъти, а нездравословните излъчвания 25 пъти. Думите са на изпълнителния шеф на „ Аурубис “ Том Курт по време на представянето на новата капиталова стратегия на медодобивния цех в Пирдоп по време на 60 -годишнината от основаването и в Деня на металурга.

Най-голямата смяна е в природата, разясняват и работещите в завода. Желанието им е за внедряване на високотехнологични решения за безотпадни технологии.
Медодобивният комбинат в Пирдоп е открит през 1958 година, уголемен е за пръв път през 1966 година, като няколко пъти по-късно минава през разнообразни стадии на софтуерно възобновяване. Сега работата в цеховете е изцяло автоматизирана.

„ Ние сме втората по величина компания в България. През последните 10 години осъществените вложения са 1,2 милиарда лв.. 9 % от износа и 6 % от вноса се дължат на нас. Ние сме максимален поданик в България “, означи изпълнителният шеф и вицепрезидент на „ Аурубис “ Том Курт, който показа новата капиталова стратегия за идващите четири години на стойност от забележителните 260 млн. лв.. Германската група Aurubis, която е и притежател на медодобивния цех в Пирдоп ще финансира плануваните планове със лични средства.

Програмата ще подсигурява естествената работа на завода през идващите 10-15 години. В България надали има вложител с толкоз мощна стратегия. Том Курт изясни, че вложенията ще са ориентирана в три бранша – околна среда, ново софтуерно съоръжение и рационализация на инфраструктурата на завода на повърхност от 4,2 квадратни километра. Зад тези толкоз скучни понятия се крият съответни планове. Предишната капиталова стратегия " Спектър 2018 ", която стартира през 2015 година бе на стойност 180 млн. евро.

През идващите четири години в предприятието в Пирдоп ще бъдат вложени още 260 млн. лева, като притежателят – немската група Aurubis, ще финансира плануваните планове със лични средства.

Медодобивният комбинат в Пирдоп е открит през 1958 година, уголемен е през 1966 година, на няколко пъти по-късно минава през разнообразни стадии на софтуерно възобновяване. „ Ние сме втората по величина компания в България. През последните 10 години осъществените вложения са 1,2 милиарда лв.. 9 % от износа и 6 % от вноса се дължат на нас. Ние сме максимален поданик в България “, означи изпълнителният шеф и вицепрезидент на „ Аурубис “ Том Курт.

„ Фирмата майка на Аурубис е на 152 години. Тоест имаме още 90 години, през които да присъстваме в България и една крачка по този път ще бъде капиталовата стратегия “, означи основният изпълнителен шеф на „ Аурубис “ Юрген Шафлер.

„ Говорим евентуално за най-мощния промишлен център на България. Езна от най-големите компании на България. Една от най-успешните непознати вложения “, сподели вицепремиерът Томислав Дончев. Той също не пропусна да спомене инвестицията от 1,2 млрд.лв осъществени в завода, а и района през последното десетилетие. „ Убеден съм, че компанията заема челно място и когато приказваме за инженерна мисъл, мениджмънт. Въпреки вярата ми в българската промишленост, постоянно, когато загатвам цифри срещам скептични погледи. Това, което малко на брой знаят е, че промишлеността, производството заемат съвсем една трета – 28,5 % от Брутният вътрешен продукт. Ако приказваме за металопроизводството, в частта за производството на мед числата са още по-впечатляващи. Когато приказваме за електролитна мед, България създава близо 1 % от международния рандеман, близо 8 % от добива в Европейски Съюз.А когато приказваме за анодна мед, каузи е двоен и това не е инцидентно и съм уверен, че това не се дължи единствено на естествените дадености, на залежите. Убеден съм, че се дължи на майсторството и на напъните и на мениджмънта и на технолозите, и на инженерите, и на служащите. На всички които работят тук “, сподели Дончев и уточни, че страната не би трябвало да оказва помощ, а да е в услуга на бизнеса.

Председателят на БАМИ Антон Петров не спести сложната обстановка за металургията след налагането от Съединени американски щати на вносните мита от 10 % върху алуминия и 25 % за 100 върху стоманата. Както и от позиция на усилването на еконормите. „ Живеем в мъчно време. Заобиколени сме от тарифни и нетарифни ограничавания, мъчно предвидими бъдещи стъпки. Говорим за стопанска система 4.0, за енергийна успеваемост, за ВЕИ, кръгова стопанска система. Европа е пионер в екологичното си законодателство, което е в допълнение затруднение и усложнения ние първи да го изпълняваме, каквото и да ни коства това – дали става дума за кобалта, дали става дума за наличието на олово, или дали става дума за огромната тематика излъчвания и стопляне. Тази тематика, която е на път да промени по още един друг метод бъдещето на пазарите “, сподели той, като напомни фрапантното повишаване през последната година, което дава и някои „ преимущества на наши съперници, прави средата несигурна, генерира страхове “. „ Но ние се опасяваме по-малко, тъй като през последните две десетилетия металургията съумя да влага колосалните 4,2 милиарда лв. в нови технологии, енергийна успеваемост. С други думи, инвестирахме в конкурентоспособност и през днешния ден българската металургия е конкурентоспособна “, сподели той.

Антон Петрол дефинира „ Аурубис “ като една от най-големите рафинерии в света “. Той не пропусна заслугите, съгласно които над 8 % от катодната мед и над 18 % от анодната мед в Европейски Съюз се създава в България. Председателя на БАМИ се спря като цяло на достиженията на металургичните фабрики в България, като акцентира на обстоятелството, че с помощта на металургичната индустрия вътрешнотърговският позитивен баланс за страната е 3,8 милиарда лева

Някогашният МДК – Пирдоп, който беше приватизиран през 1997 година от Union Miniere и по-късно добит от немската група Aurubis остава най-големият медодобивен цех в Югоизточна Европа. Общо до момента от приватизацията през 1997 година в завода са вложени 1.2 милиарда евро. Проектите свързани с софтуерното възобновяване, инфраструктурата и околната среда не престават и ще създадат региона комфортен, тъй като както споделят хората от „ Медното сърце на България “: Ние живеем тук “
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР