Човечеството отдавна е запленено от звездите и никак не е

...
Човечеството отдавна е запленено от звездите и никак не е
Коментари Харесай

Кое е най-високото нещо, което можем да построим на Земята?

Човечеството от дълго време е запленено от звездите и по никакъв начин не е чудно, че непрестанно строим здания и уреди, които стават все по-високи и по-високи и се приближават до тях. Много евентуално един ден ще пристигна миг, когато няма да може да увеличим височината. Но къде може да се чака тази граница по вертикала?

Най-високата скулптура в света е Буда в Пролетния храм - 128 метра. Хеопсовата пирамида е малко по-висока (първоначално е била 146 м, само че през днешния ден е 139 м). Тя е била най-високият издигнат обект в продължение на 3881 години. След нея най-високата издигната постройка е била Линкълнска катедрала в Англия (от 1311 г.). През 1884 г. е издигната идната най-висока постройка - Вашингтонският паметник (164 м).

Днешната най-висока постройка е кулата Бурдж Халифа със своите забележителни 828 метра, която трансформира всички предходни високи здания в самобитни “джуджета ”. Но това сигурно не е границата и ние може да строим доста по-нависоко.

С технологиите, с които разполагаме сега, най-високата постройка, която теоретично можем да издигнем, е X-ceed 4000 (за нея вече има подготвени проекти). Тази гигантска конструкция ще бъде висока 4 км. Но нейната основа ще би трябвало да бъде с диаметър от 6 километра и ще промени климата в региона, откакто бъде издигната. Тя ще може да приюти до един милион души и цената й ще бъде към 1.4 трилиона $.

Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР