Човечеството отбелязва за 52-и път Световния ден на земята. През

...
Човечеството отбелязва за 52-и път Световния ден на земята. През
Коментари Харесай

На Деня на Земята - лебеди гнездят върху речен боклук в Сърбия

Човечеството отбелязва за 52-и път Световния ден на земята. През последната година Европа претърпя климатичен безпорядък, а човешката активност продължава да оставя дълготраен нездравословен отпечатък върху сушата и водите, гласи изводът от просторен отчет на европейски учени, оповестен през днешния ден.

В прилежаща Сърбия фотография на лебед, който е свил гнездо от отпадъци в един от каналите на река Дунав край Белград, провокира бурна дискусия и подсети за неуместната среда, към която животните са принудени да се приспособяват.

Двойка лебеди са избрали да основат и отгледат дребните си в Дунавац - един от каналите на река Дунав край Белград. Но вместо от трева, плява и клечки, гнездото им е направено от плаващи отпадъци, каквито доминират в канала.

" Цялото ни общество носи виновност за тези купчини от пластмаса и отпадъци, които животните са принудени да употребяват. Те просто използват този материал, защото считат, че той е най-хубавото, с което разполагат ", съобщи Гордана Симич, професор в белградския Биологически факултет.

Пролетното мътене на яйцата при лебедите продължава към месец. Но в тази ситуация дребните ще се излюпят в свят от отпадък. И ще бъдат принудени да се научат да плуват в мръсна вода. Тази част на река Дунав е една от най-замърсените в Европа заради плитчините, натрупването на органически боклук и слабото водно течение. Все още няма резултат от плановете за трайно решение на казуса.

" Управлението на водите не е добре проведено в Сърбия. То е поверено на прекалено много институции и затова най-после се оказва, че опазването на водите е " ничие дете ", добави Симич.

Проблемите с контрола на водите се натрупат от години. През 2018 беше извършено огромно разчистване на крайбрежните региони, само че няколко години по-късно замърсяването още веднъж е реалност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР