Човечеството изхвърля в атмосферата на Земята десетки пъти повече въглероден

...
Човечеството изхвърля в атмосферата на Земята десетки пъти повече въглероден
Коментари Харесай

Човечеството изхвърля в атмосферата десетки пъти повече CO2 от вулканите

Човечеството изхвърля в атмосферата на Земята десетки пъти повече въглероден диоксид (СО2) и други въглеродни съединения от всички вулкани на нашата Планета. И това се случва макар обстоятелството, че 99,8% от въглерода е под земната повърхнина, настояват американски учени. Това опровергава известния мотив на скептиците, че вулканите отделят не по-малко въглероден диоксид в атмосферата от хората, отбелязва БГНЕС.
Целта на траялото 10 години изследване на специалисти от Вашингтонския център за наблюдаване на въглерода (Deep Carbon Observatory) беше да се откри общото количество въглерод на нашата Планета и да се разбере дали актуалните високовъглеродни излъчвания в атмосферата в действителност са нещо извънредно в историята.
Общото количество въглерод, ситуирано на повърхността и в атмосферата на Земята, учените оцениха на към 43 500 гигатона. Според тях това е единствено 0,2% от общия въглерод на Земята - 1,85 милиарда гигатона. По-голямата част от въглерода - 99,8% - е под повърхността.
Проучването демонстрира, че вулкани и други вулканично дейни формирания, като пукнатини в земната кора, отделят към 0,3-0,4 гигатона въглерод годишно в атмосферата. Човечеството изпраща в атмосферата сред 40 и 100 пъти повече въглероден диоксид.
„ Скептиците може да имат вяра, че вулканите се съревновават с човечеството по въглеродните излъчвания, само че това въобще не е по този начин “, споделя Мари Едмъндс, професор по вулканология и петрология от колежа Куинс, Кеймбридж.
Хвърлянето на виновността върху вулканите е в действителност известен мотив измежду тези, които нямат доверие на многочислените проучвания за изменението на климата.
Според професор Селина Суарес от университета в Арканзас „ Сега достигнахме равнището на въглеродна злополука, което е малко отрезвяващо “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР