Човечеството е изправено пред бъдеще, в което изкуственият интелект ще

...
Човечеството е изправено пред бъдеще, в което изкуственият интелект ще
Коментари Харесай

10 начина, по които роботите ще променят ежедневието в идните години

Човечеството е изправено пред бъдеще, в което изкуственият разсъдък ще играе все по-голяма роля. Автономните коли, роботите-престъпници, животът след гибелта към този момент не са единствено вълнуващи елементи от научната фантастика. Наскоро изкуственият разсъдък на Гугъл победи международният първенец в античната китайска игра Го, а 116 специалисти по роботика изпратиха отворено писмо с апел да се забрани създаването на самостоятелни оръжия, способни сами да избират и да стрелят по задачите си.

Ученият Тоби Уолш от австралийския Университет на Нов Южен Уелс показа с телевизия ABC 10 метода, по които счита, че роботите ще трансформират всекидневието в идните години.

Хората няма да карат

Пияни, изтощени или разсеяни водачи са повода за 95% от злополуките, споделя Уолш, тъй че е разумно те да бъдат заместени от машини, които бъркат надалеч по-малко. Пътищата ще бъдат по-безопасни, тапите – по-малко. Паркинги по улиците евентуално няма да има, превозът ще бъде по-евтин, а възрастните хора и тези с увреждания ще могат да пътуват доста по-лесно.

Хората ще купуват все по-малко коли и ще изгубят умеенето си да ги карат с възхода на самостоятелните коли. " До 2050 година, годината 2000 ще наподобява толкоз чудновато отживяла, колкото са изглеждали и каретите, теглени от коне през 1900 година, на хората от петдесетте години ", споделя Уолш.

Всеки ден профилактичен обзор

Личен лекар-робот ще знае гените и вероятните наследствени заболявания. Той ще следи кръвното налягане, равнището на захарта, съня и физическата интензивност, ще преглежда и данните от тоалетната паница, с цел да проучва автоматизирано наличието на урината и изпражненията. Смартфонът или фитнес часовникът регулярно ще вършат селфита, с цел да наблюдават за меланома и очни заболявания. Микрофонът ще проучва гласа на притежателя на телефона, с цел да търси признаци на простуда, деменция или удар, също така ще може да се обади на незабавна помощ, в случай че той припадне.

Мерилин Монро ще се върне в киното

Ще бъде допустимо аватари на умряли звезди да играят в интерактивни филми, а феновете – да насочват действието, участвайки в тях. " Холивуд " и промишлеността на компютърните игри ще се слеят и ще привлекат хората в хиперреални светове. Пристрастяването към тях ще се трансформира в проблем за обществото.

 10 метода, по които роботите ще трансформират всекидневието в идните години
© Associated Press

" Ще има апели държанието, незаконно в същинския свят, да бъде криминализирано или направено невероятно във виртуалния ", споделя Уолш.

Компютър ще назначава и уволнява служащи

Изкуственият разсъдък последователно ще превземе мениджмънта – ще прави графици за работа, ще утвърждава отпуски, ще следи и оценя осъществяването на дилемите. " Ще би трябвало да се научим да споделяме на компютрите: " Съжалявам, това не ти е позволено ". Това, че машината ще се оправя с някоя задача по-добре от човек, не е задоволително. Има някои решения, които просто не трябва да оставяме в техни ръце ".

Хората ще си приказват със стените

Човек влиза в стая и споделя " Светлина. Кой завоюва мача? ", а машината с изкуствен интелект го познава толкоз добре, че знае за кой мач пита и кои лампи желае да бъдат запалени. Интернетът на нещата ще разреши по-голямата част от семейството да бъде ръководена с глас – и въпреки това да е комфортно, то ще акумулира голямо количество данни, които ще са безпределно потребни на разузнаването и на рекламистите. " Следващият път, когато ви питат за настройките за дискретност, хубаво си помислите какво отдавате ", споделя Уолш.

Роботите ще могат да ограбват банки

Засега киберпрестъпността е нискотехнологична и се лимитира до фишинг и вирусни офанзиви. Но изкуственият разсъдък ще надмине хората-хакери и единственият му противник ще бъде различен изкуствен интелект.

Роботите ще побеждават на футбол

По-добри умения с топката, акуратност, стратегически познания – хората нямат късмет в спорта против роботите, което значи, че множеството тимове ще си останат човешки. Но изкуственият разсъдък ще се употребява за тренировки и възстановяване на играта, а анализаторите на данни ще станат все по-ценни за спортните клубове.

 10 метода, по които роботите ще трансформират всекидневието в идните години
© Kim Kyung-Hoon, Reuters

Кораби-призраци ще кръстосват моретата

Автономни кораби, самолети и влакове ще могат да придвижват товари независимо – по-ефективно и по-безопасно. " Пътническите полети евентуално ще продължат да бъдат ръководени от хора. Но след няколко десетилетия безвредни транспорти на артикули, ще стартира и спор дали хората да водят и пътническите полети ".

Изкуственият разсъдък ще измести публицистите

Засега компютрите могат да пишат къси спортни и финансови текстове, само че с развиването на технологиите ще се занимаят и с по-сложни истории. Аватари и чатботове ще могат да заместят говорилите, а новинарските излъчвания ще могат да се концентрират върху ползите на потребителя. " Ще има нескончаем спор за предразсъдъците на логаритмите, изключително когато хората към този момент не сортират новините, които виждаме. Гледната ни точка се оформя от лещите, през които гледаме света. Дали логаритмите ще ни провокират задоволително? Дали ще схванат какво са лъжите и заблудите? Ще имат ли същите ползи като нас? "

Живот след гибелта

Ще стане всекидневно след нечия гибел, на земята да остава чатбот, който приказва като умрелия – с цел да утеши фамилията, да разпредели наследството, да довърши незавършената работа.

Знаменитостите ще могат да употребяват свои цифрови клонинги, които да ръководят обществени им мрежи, от това ще могат да се възползват и елементарните хора. Но тази алтернатива ще провокира яростни диспути. " Как можеш да се защитиш от изкуствен интелект, който се преструва на теб самия? Имаш ли право да знаеш дали приказваш с компютър, или с същински човек? Трябва ли на ботовете да им бъде неразрешен достъпа до политиката? Кой може да изключи клонинга след гибелта на индивида? Има ли независимост на словото за ботовете? Бъдещето ще е забавно ", споделя Уолш.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР