Членството на Швеция в НАТО и закупуването от страна на

...
Членството на Швеция в НАТО и закупуването от страна на
Коментари Харесай

Байдън настоя Ердоган да отстъпи за членството на Швеция в НАТО

Членството на Швеция в НАТО и закупуването от страна на Турция на американски изтребители Ф-16 са били двете съществени тематики на диалог сред президента Джо Байдън и определения за нов мандат Реджеп Ердоган. Турският водач е удостоверил, че Анкара желае бойните самолети, а американският му сътрудник е настоял Стокхолм допустимо най-бързо да стане член на Алианса.

 
Говорих с Ердоган, поздравих го и той съобщи, че желае да създадем нещо с изтребителите Ф-16. Казах му, че желаеме договорка за Швеция, обсъдихме го и ще приказваме още веднъж по тематиката. Но като цяло задачата на позвъняването беше да го поздравя.
Джо Байдън, президент на Съединени американски щати

През идната седмица двамата водачи ще разговорят още веднъж по тематиката за участието на Швеция в НАТО. Очаква се Байдън да ускори натиска, а анализатори към този момент предвидиха, че Ердоган може и да отстъпи до края на годината, откакто към този момент направи крачка обратно за Финландия. Именно външната политика се оказва най-ключова за новия мандат на консерватора, допълват още специалистите.

 
Изборите потвърдиха, че страната е разграничена и има доста разнообразни визии по избрани въпроси, доста разнообразни визии за бъдещето и дали поляризацията, която преследва страната, ще бъде понижено в този момент, когато напрежението от изборите е отминало, следва да разберем. Вероятно не в степента, на която мнозина се надяват, тъй като след 10 месеца предстоят и общински избори, а президентът Ердоган към този момент прикани своите последователи да върнат Истанбул назад на неговата партия.
Соли Йозел, университет „ Кадир Хас “

Турция желае да закупи от Съединени американски щати самолети F-16 на стойност 20 милиарда $ и близо 80 комплекта за рационализация. Продажбата обаче беше спряна заради възраженията на Конгреса на Съединени американски щати против отхвърли на Анкара да даде зелена светлина за разширението на НАТО, както и против спазването на човешките права в Турция.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР