Членовете на страховитата банда за отвличания Наглите“ отново се занимават

...
Членовете на страховитата банда за отвличания Наглите“ отново се занимават
Коментари Харесай

Кошмар! 14 години след бруталните престъпления, ,,Наглите“ се върнаха към стария занаят

Членовете на страховитата тайфа за отвличания „ Наглите “ още веднъж се занимават с автокражби и дребни закононарушения 14 години след двете огромни акции на Министерство на вътрешните работи, осведоми „ Телеграф “.
Бандата е обвинена за осъществяването на 25 отвличания в София, Велико Търново и Монтана. Разбита е в границите на две огромни спецакции на Министерство на вътрешните работи, извършени на 16 и 17 декември.
Първоначално са задържани 25 души, а доказателствата против тях са за 18 отвличания. Открити са и така наречен „ къщи на ужасите “, където похитителите държат и изтезават жертвите си.
Фоторобот с физиономията на Наглите, до момента в който Министерство на вътрешните работи ги търсеше
Отвлечените са били държани в дребна стая, някои от тях са били връзвани с белезници за пода. Не са виждали лицата на похитителите си, а единствено са чували гласовете им – инструктирани са да си поставят качулки на главите всякога, когато някой от похитителите е влизал в помещението, били са държани и с тапи в ушите.
Установено е, че групата е отвличала хора против откуп в продължение на към 2 години. Поискали са да им се платят общо към 45 млн. евро, само че са съумели да вземат не повече от 4 млн. евро. Впоследствие съдът присъди към 1 млн. лв. компенсации на жертвите, само че никоя от тях не взе нито стотинка.
Жертви
Повдигнати са общо 13 обвинявания против „ Наглите “ – за 11 отвличания, един опит за похищение и едно обвиняване за основаване на проведена незаконна група.
За дванадесето похищение, за което прокуратурата твърди, че е осъществено от „ Наглите “, не са показани задоволително доказателства. Жертви на групата са Ангел и Камелия Бончеви.
Тогавашният президент на футболния „ Литекс “ е похитен на 22 май 2008 година, а жена му Камелия попада в лапите на похитителите при предаване на откупа на 10 юли същата година.
Бончев е пуснат и принуден от похитителите да съобщи 157 000 евро на „ Фондация на следващия ден за всеки “. Впоследствие от фондацията настояват, че парите са подаяние и отхвърлят да ги върнат на Бончеви.
Сред отвлечените е Михаил Краус, синът на някогашния транспортен министър в държавното управление на Иван Костов – Вилхелм Краус.
Вносителят на „ Бош “ Киро Киров също бива отвлечен, а синът му оставя 517 000 евро откуп. Синът на правешкия политик Румен Гунински-младши е похитен в Студентски град и държан 42 дни в плен. Отвлечен е митничарят Георги Георгиев – Пурата, за който обаче след това липсват доказателства.
В листата на „ Наглите “ влизат още: Велислав Величков, наследник на строителен предприемач; Джоржо Марков, наследник на убития сикаджия Иво Марков – Сиджима; вносителят на швейцарски часовници Мехмед Чакър; столичният плейбой Илиян Цанев, който остава без ухо след похищението; строителният бизнесмен Борислав Атанасов; в лапите им попада и техен „ сътрудник “ – известният като наркобоса на Югозапада Васил Маникатов от Сандански.
Направен е и несполучлив опит за отвличането на афериста Борислав Динев – Боби Фасула.
Банкноти
За малко в ареста попада посоченият за действителния водач на групата Антон Петров-Хамстера, у чиято брачна половинка са открити 100 лв., които били пари от един от откупите.
Доказателства обаче по този начин и не са открити и той е освободен. Хамстера почина след офроуд с джипове в Рила през август 2021 година
За тартори на „ Наглите “ са посочени Ивайло Евтимов – Йожко, или по-известен на Министерство на вътрешните работи като Йожи, и Прокопи Прокопиев – Поли Културиста.
Йожката е от Долни Лозен. Брат му Емил, който работи в охранителна компания, през 2007 година е бил претендент за кмет на регион “Панчарево ” от Национална движение „Симеон Втори". В родното си село Йожи е прочут като апаш на коли.
Поли Културиста е роден в село Расово, Ломско, само че живее в столичния квартал „ Васил Левски “. Културиста също има досие на автокрадец, бил е осъждан за обир. Според оперативната информация двамата гледали над 200 пъти кино лентата “Мъж под прицел ” с Дензъл Уошингтън, с цел да се вдъхновят за отвличанията.
Замесени
Третият в групата е Даниел Димитров – Данчо Релето. Легендарен автокрадец, който незабавно откакто бе пуснат предварително от пандиза, пръв се завърна към остарелия си поминък.
Дори сега е в ареста, откакто отмъкна чисто нова „ Тойота “ от квартал „ Дружба “. Прякорът му Релето идва от нервния му тик да мига с око като реле. Недъгът му пък се приказва, че бил добит, откакто е пребит от така наречен Банда с чуковете, тъй като се объркал и отмъкнал автомобил на митичния Христофорос Аманатидис – Таки.
Следващият от бандата е Любомир Димитров – Любо Гребеца, някогашен гребец и автокрадец. Дясна ръка на Релето, който в действителност в началото изпява „ Наглите “ на ченгетата. Петият от „ Наглите “ е Кирил Кирилов – Киро Шкафа или Монтанския.
Родом от Монтана, само че живял дълги години в столичния квартал „ Младост “. Той е един от първите премахнати в хода на делото, откакто имаше податки, че „ пее “ на проверяващите. Монтанския е бил разследван за ликвидиране на хърватски екскурзиант, само че доказателства по този начин и не са открити.
Сред най-интелигентните от групата са братята Митко и Радослав Лебешковски, познати като Лебешковците. Те са автокрадци от столичния квартал “Дружба “ и някогашни членове в бригадата на ВИС-2, ръководена от Димитър Димитров – Маймуняка.
Друг от бандата е ловешкият автокрадец Павел Петков – Павката, който е притеглен в групата около отвличането на Ангел Бончев. Членове са още Цветозар Славчев – Църо или Цурко, който по време на отвличанията работел като телохранител в частна охранителна компания и пазел мастит предприемач. Валентин Михайлов – Вальо Бореца или Джуджето, някогашен герой и културист.
Един от хората изпял групата в хода на следствието. Бореца е и индивидът, който е отговарял за намирането и наемането на къщите на ужасите, където са държани жертвите. Сред забърканите с „ Наглите “ се смятат още Иван Пайнавелов – Сапата, който е убит от групата, откакто ченгетата го налазили след кражба на джип „ БМВ Х5 “, с който е похитен Киро Киров. Юлиян Лефтеров – Кунгфуто също е част от „ Наглите “, само че е погубен поради любовна случка. Телата на Сапата и Кунгфуто бяха открити заровени в Плана планина.
Присъдите са изпълнени и излежани
5 години след първото похищение през 2012 година Софийският градски съд осъжда четирима – Поли Културиста. Йожи и Релето на по 18 години затвор и Любо Гребеца на 15 години затвор. Двама от групата стават предпазени очевидци, а Киро Шкафа е погубен.
Първите трима към този момент са на независимост предварително поради положително държание в пандиза. Говори се, че са се върнали към остарелия си поминък – автокражбите.
Това е несъмнено за Релето, който през годината се прояви на няколко пъти и в този момент продължава да е в ареста. В пандиза гние и Любо Гребеца, единствено че не за „ Наглите “, а доживот поради осъществени убийства.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР