Членовете на секционните комисии няма да са длъжни задължително да

...
Членовете на секционните комисии няма да са длъжни задължително да
Коментари Харесай

Видеонаблюдението: Членовете на СИК не са длъжни да показват всяка бюлетина пред камера

Членовете на секционните комисии няма да са длъжни наложително да демонстрират на камера всяка една бюлетина по време на видеонаблюдението след края на изборния ден . Те са длъжни единствено да демонстрират и афишират пред присъстващите в секцията вота на гласоподавателя. Това стана ясно от финалните инструкции на Централната изборна комисия. 

В схемите се включват и общинските администрации, сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи

За първи път на изборите на 2 април ще има видеонаблюдение. Затова и в идващите дни в страната членовете на секционните комисии, които имат предпочитание, могат да преминат през обучителен курс. Там те би трябвало да се срещнат с това по какъв начин да включат телефоните в края на изборния ден и да снимат преброяването на бюлетините. 

Членовете на СИК минават образование за видеонаблюдението Снимка: bTV

Повече от 20 години Таня взе участие в изборите. Видеонаблюдението на този избор не я тормози.

„ Нов миг, само че не е нещо фрапиращо, не е нещо, което може да наруши самото преброяване. Какво като се снимат бюлетините “, сподели Таня Харалампиева, член на СИК в Монтана.

Ето и какви са опасенията

Самите бюлетини обаче няма да е наложително да се снимат една по една. Според ЦИК и Обществения съвет към комисията, в случай че се демонстрира всяка бюлетина, процесът ще се усложни доста.

„ Изборите до момента постоянно са създавани без камери и без никой да демонстрира нищо на камера. Аз не виждам терзание за честността на изборите. Напротив, притеснително е какво ще се случи, в случай че някоя камера не работи, не се вижда добре, в случай че има някакъв проблем “, счита Соил Цицелков, член на Обществения съвет на ЦИК.

За вота на 2 април България разполага с над 12 800 устройства

В дните до 2 април членовете на секционните комисии в страната могат онлайн или присъствено да чуят инструкциите.

„ В момента е записано, че на глас се произнася за кого е гласувано - за коя партия и коя преференция, което е и практиката до момента. Просто до момента не се е излъчвало “, сподели още Стоил Цицелков.

Броенето на гласовете ще може да се следи в платформата evideo.bg

А наред с образованията, подготовката на вота продължава и с изпращане на бюлетините в страната. В Шумен дойдоха над 188 000 бюлетини, които ще се пазят под защита до Деня за размисъл.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР