Членовете на Съдийската колегия във Висшия съдебен съвет ще получат

...
Членовете на Съдийската колегия във Висшия съдебен съвет ще получат
Коментари Харесай

Съдиите получиха илюзорни права да предлагат кой да разследва Гешев

Членовете на Съдийската гилдия във Висшия правосъден съвет ще получат право да предлагат претенденти за специфичен проверяващ прокурор, който да може да проверява без значение управление на държавното обвиняване. Това е новото предложение на ГЕРБ за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, представено от профилирания уебсайт.

Управляващата партия прави няколко редакции в първичните си оферти за основаването на фигурата на така наречен самостоятелен прокурор. Всички те са ориентирани към маскирането на статуквото в правосъдната власт за пред Европейската комисия, която чака от премиера Бойко Борисов оферти за основни промени.

Първата и най-важната нова смяна е разширението на кръга от членове на Висш съдебен съвет, които имат право да издигат претенденти. Досега визията на ГЕРБ беше, че индивидът, който ще може да проверява основния прокурор, би трябвало да бъде номиниран от членове на Прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет. Както е известно, тази гилдия е под цялостния надзор на основния прокурор Иван Гешев, което значи той да показва индивида, който да го проверява.

Новото предложение на ГЕРБ действително не трансформира нищо, с изключение на да симулира конкуренция при избора на специфичния проверяващ прокурор. В такава обстановка най-после още веднъж ще бъде определен любимецът на Иван Гешев, като се имат поради действителностите във Висш съдебен съвет.

За по-голяма меродавност ГЕРБ взема решение да усили и болшинство във Висш съдебен съвет, което е належащо за избора на самостоятелния прокурор. Досега то бе 13 души, само че е увеличено на 15.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР