Членовете на опозиционната Лейбъристка партия на Великобритания се събират за

...
Членовете на опозиционната Лейбъристка партия на Великобритания се събират за
Коментари Харесай

След години в опозиция Лейбъристката партия на Великобритания усеща, че е на ръба да си върне властта

Членовете на опозиционната Лейбъристка партия на Англия се събират за годишната си конференция с непознато възприятие: оптимизъм

От JILL LAWLESS Associated Press, 8 октомври 2023 година, 12:00 ч. Избори през 2019 година гласоподавателите нанесоха на лейбъристите най-лошия удар от 1935 година насам. Но с идните избори следващата година социологическите изследвания слагат лейбъристите с цели 20 пункта пред ръководещата Консервативна партия, а лейбъристите реализираха повдигаща морала специфична победа на изборите в Шотландия предходната седмица.

Властта е в ръцете на партията – стига да не обърква нещата.

„ Това беше огромна стъпка в вярната посока, значима “, сподели водачът на лейбъристите Кийр Стармър в петък след специфичните изборни резултати. „ Но ние одобряваме това смирено. Това е стъпка в пътуването. “

Убедителната изборна победа на лейбъристите през 1997 година при Тони Блеър – пикът на тяхната известност – беше преди четвърт век, а партия претърпя четири следващи провали на изборите.

Консерваторите са на власт в народен мащаб от 2010 година насам, години, в които бяха наложени строги икономии след международната банкова рецесия, разединителното решение на Англия да напусне Европейския съюз, световна пандемия и европейска война, която провокира най-тежката рецесия на разноските за живот от десетилетия.

Тези разтърсвания оставиха и двете съществени английски партии в ужас – и двамата дадоха отговор, като избраха популистки водачи. Членовете на Лейбъристката партия избраха ветерана от левицата Джереми Корбин през 2015 година Консерваторите, след години на разделяне и разногласия за излизането на страната от Европейски Съюз, избраха нахалния покровител на Брекзит Борис Джонсън и завоюваха голяма изборна победа над Корбин през 2019 година

Корбин се отдръпна по-късно проваляне и на фона на рецензиите, че е разрешил антисемитизма да тлее в партия, която вижда себе си като гордо антирасистка.

Starmer завоюва конкурс за партийно водачество през 2020 година, обещавайки да възвърне връзките сред партията и еврейската общественост. Той също по този начин насочи социалдемократическата партия назад към политическата среда след разграничителния мандат на Корбин, корав социалист, който се застъпваше за национализация на основни промишлености и инфраструктура.

Действията на Стармър разгневиха някои елементарни членове на Лейбъристката партия, които желаят по-смела стратегия, само че съживиха рейтинга на партията в социологическите изследвания. В знак, че корпоративна Англия се готви за промяна на държавното управление, лейбъристите споделят, че фирмите се редят на опашка, с цел да закупят щандове в конферентната изложбена зала и да участват на бизнес конгрес със Стармър и други висши партийни водачи.

В тирада, откриваща срещата, заместник-лидерът Анджела Рейнър възнамерява да упрекна консерваторите, че управляват „ националния крах “ и са прекомерно погълнати от вътрешнополитически безпорядък, с цел да решат проблемите на страната.

„ С петима министър-председатели за седем години и непрекъснат безпорядък и неустойчивост, бъдещето на Англия е оставено на назад във времето “, ще каже тя, съгласно фрагменти, оповестени от Лейбъристите.

Консерваторите, които организираха своя лична, много приглушена конференция в Манчестър предходната седмица, не са изгубили вяра. Консервативните чиновници настояват, че гласоподавателите не се продават на Стармър, юрист и някогашен основен прокурор с внимателен, управнически жанр. Премиерът Риши Сунак се показва като мощ за смяна, а Стармър е лицето на статуквото.

Но партията на Сунак има огромна празнота, която би трябвало да запълни. Консерваторите губят поддръжка в цялата страна, от заможните южни гласоподаватели, отблъснати от Брекзит, до работническата класа от северните гласоподаватели, които минаха от лейбъристите през 2019 година

Лейбъристите също са набира мощ в Шотландия, където предходното му владичество беше заличено през последните години от подкрепящата независимостта Шотландска национална партия. Лейбъристите завоюваха безапелационна победа над SNP на изключителни избори в четвъртък за парламентарните места на Rutherglen и Hamilton West, покрай Глазгоу. Стармър го приветства като „ сеизмичен резултат “.

„ Казаха, че не можем да променим Лейбъристката партия и го направихме “, сподели Стармър на локални партийни служащи. „ Казаха, че не можем да спечелим в Южна Англия и Северна Англия, и ние го направихме. Те споделиха „ Никога няма да победиш SNP в Шотландия “ – и, Ръдърглен, ти го направи. “

Роб Форд, професор по политика в Университета на Манчестър, сподели, че данните от социологическото изследване са " страшни " за консерваторите. Но той предизвести, че гласоподавателите остават „ депресирани и доста скептични “ към всички политически партии.

„ Те са доста по-ентусиазирани от концепцията да отхвърлят торите, в сравнение с те са за вложение на труда “, сподели Форд. „ Рейтингите на Starmer в социологическите изследвания остават много посредствени. Хората считат, че той е малко слаб, считат, че не е ясно какво пази, не са в действителност сигурни каква е визията му за държавното управление.

„ Какви в действителност са лейбъристите нуждата от тази конференция е да убеди хората – да открадна един ред от акцията на Тони Блеър от 1997 година – че нещата могат единствено да се подобрят. “

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР