Членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите от граничните райони сигнализират

...
Членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите от граничните райони сигнализират
Коментари Харесай

Асоциацията на зърнопроизводителите: Украински слънчоглед се внася като румънски

Членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите от граничните региони алармират за засилено прекосяване на камиони, натоварени със слънчоглед. Според фермери, търговците вкарват слънчоглед от Украйна, по-късно го транзитират до България като румънски. Като подобен, той остава в България, без да се нарушават въведените ограничавания в първа точка от подписания меморандум на 20 септември.

Във връзка с опасенията за несъблюдение на съглашението, Асоциацията на зърнопроизводителите е подала писмо до премиера акад. Николай Денков и до министъра на земеделието Кирил Вътев.

Пред БНР ръководителят на Асоциацията Илия Проданов акцентира, че сега от Румъния дневно влизат сред 4 до 8 хиляди тона слънчоглед.

" Това е извънредно огромно количество слънчоглед. Това е може би потенциалът за преправка на всички предприятия заедно ".

По думите му купувачите са български компании. Преработвателните предприятия са тези, които го вкарват, а камионите са главно украински и молдовски, посочи той в предаването " Преди всички ".

" Колегите по места, където този слънчоглед се разтоварва, приказват с водачите на камионите и те споделят: " Ние натоварихме в Украйна ", споделят и градовете, откъдето се товари. То е до болежка и кристално ясно, че слънчогледът е украински ".

Проверката на границата е по документите на стоката, изясни Илия Проданов. Според него несъмнено има вид за по-обстойни инспекции на произхода на този слънчоглед. По думите му страната може да изиска спомагателни документи, само че все още това не се прави. Той е безапелационен, че страната, дружно с бизнеса и сектора, би трябвало да намерят метод за излизането от обстановката.

В същото време българският слънчоглед доста мъчно се търгува, а цената му пада всеки ден, означи Илия Проданов. По думите му сега цената е сред 600 и 650 лева на звук. В страната има над 2 млн. тона слънчоглед от остарялата и новата годишна продукция.

" Ако ще продължаваме да си играем на котка и мишка, няма никаква изгода нито за страната, нито за нас, производителите. Трябва да се изчистят тези елементи - по какъв начин ще се управлява, има ли волята, има ли страната инструмента, с цел да го прави, в случай че не - да сътвори подобен, и да сме сигурни, че ползата ни е предпазен ".

Зърнопроизводителите припомнят още, че има законодателни проблеми, които се " влачат 10 години ". По думите на Проданов без волята на Министерския съвет и Народното събрание няма по какъв начин да бъдат решени. Според него преди всичко би трябвало да се разбере, че земеделието е приоритет.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР