Членът на Висшия съдебен съвет и председател на Комисия Дисциплинарна

...
Членът на Висшия съдебен съвет и председател на Комисия Дисциплинарна
Коментари Харесай

Нови разкрития за протежето на Лозан Панов съдия Дишева, която се шири в евтин, баровски държавен апартамент

Членът на Висшия правосъден съвет и ръководител на Комисия " Дисциплинарна активност и взаимоотношение с ИВСС " на Съдийската гилдия Атанаска Дишева е траяла да употребява просторния апартамент от 173 кв. м. в столичния квартал " Изток ", за който заплаща месечно 202 лева и след приключването на периода на контракта за наем .
Това се схваща от отговор на Висш съдебен съвет по Закона за достъп на социална информация до " Правен свят ". Сайтът изпрати запитвания до Комисия " Управление на собствеността " на Висш съдебен съвет след разкритията от края на май.

За абсурда с Дишева БЛИЦ писа неотдавна.
Отговорите потвърдиха и информацията, че въпреки от 3-ти октомври 2017 година Дишева към този момент да не е арбитър във Върховния административен съд, а член на Висш съдебен съвет, тя е траяла да живее в парцела, въпреки същият да е възложен за покриване на жилищните потребности на съда, а не на кадровия орган.
На 31 март 2006 година Атанаска Дишева подписва контракт с административния началник на Върховен административен съд (тогава ръководител е Константин Пенчев, в този момент арбитър в Конституционния съд), който й разрешава да се настани със фамилията си в апартамент в един от най-скъпите софийски квартали против месечен наем от 138,90 лева, пишат от Висш съдебен съвет до " Правен свят ". Срещу това семейство Дишеви получава жилище в блок на ул. " Фредерик Жолио Кюри ", което се състои от две стаи, дневна, трапезария, кухня и сервизни пространства. Важна детайлност е, че през 2006 година договорът е подписан за период от пет години. През 2007 година месечната цена по контракта е изменена, като е увеличена на 202,36 лева, каквато продължава да бъде и до през днешния ден.
" Към сегашния миг жилището се употребява от наемателката при изискванията на член 236 от Закона за отговорностите и договорите " в случай че след приключване на наемния период потреблението на движимостта продължи със знанието и без опълчването на наемодателя, договорът се смята удължен за неустановен период ". Това е основанието, на което досегашната съдийка и сегашен кадровик продължава да живее във ведомствения парцел, показват от Висш съдебен съвет. Оказва се, че само с помощта на положителната воля на последните двама административни ръководители на Върховен административен съд Георги Колев и Георги Чолаков, Дишева е траяла да живее в " Изток " против наем за " нуждаещи се ".
Този факт слага Дишева в конфузна обстановка, защото при повторното чуване на Георги Чолаков от сегашния Висш съдебен съвет точно тя насочи остри рецензии във връзка с определения на два пъти ръководител на Върховен административен съд поради негови покупко-продажби с недвижимости. Атанаска Дишева бе един от малцината членове на Висш съдебен съвет, които не поддържаха Чолаков за 7-годишния му мандат като административен началник на Върховен административен съд.
Преди 10 дни, когато точно ръководителят на Върховен административен съд Георги Чолаков и основният прокурор Сотир Цацаров внесоха оферти за смяна на уредбата за даване на ведомствени жилища за магистрати, кадровици, инспектори и чиновници в правосъдната система, Дишева се оказа в командировка във Варна. За сметка на това, ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов за следващ път нападна Цацаров, освен това правейки квалификации, несъвместими с позицията му на член на Висш съдебен съвет и " арбитър № 1 ".
Разкритията по " Дишевагейт " демонстрираха, че до момента в който е живеело чартърен в София, фамилията на Дишева е съумяло да продаде панелен апартамент във Варна, където има още два огромни жилището, да закупи земи в радомирско и варненско, както и да икономисва от лихви по банкови влогове.
До края на този месец ползвателите на ведомствени жилища на правосъдната власт би трябвало да подадат заявления по пример, в които да разгласят всички имотни покупко-продажби, които са сключвали през последните години. До 15 юли комисия " Управление на собствеността " на Висш съдебен съвет би трябвало да предложи и съответните текстове, които се чака да доведат до съществени рестрикции и ограничение на кръга от лица, които могат да се употребяват от привилегията да заплащат десетократно по-нисък от пазарните цени наем.
Приемането на измененията ще принуди след повече от 12 години фамилията на Дишеви да напусне просторния апартамент против на ниска цена наем в " Изток ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР