Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Фабио Панета

...
Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Фабио Панета
Коментари Харесай

Панета на ЕЦБ: Продължава работата по създаване на цифрово евро



Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Фабио Панета разкри в сряда, че ЕЦБ продължава създаването на цифрово евро в съдействие със съответните финансови институции.

Изказвайки се на 14-ия Финландски конгрес за разплащания, Панета още веднъж акцентира, че цифровото евро може да бъде " по-безопасно и по-ефективно " средство за заплащане за жителите на Европейския съюз, само че предизвести, че цифровите валути на централните банки идват с разяснения.

По-рано този месец президентът на ЕЦБ Кристин Лагард разкри, че повече от половината европейци се интересуват от цифровото евро, като в това време предизвести и за евентуалните дефекти на цифровата валута.

Говорейки на конгрес на Европейския академични институт (EUI) за Състоянието на Съюза, Лагард съобщи на 7-и май, че банката е открила, че 50% от европейците се интересуват от цифрово евро, само че означи, че занапред ще се вземе решение дали ще се пусне сходен финансов актив.

Шефът на ЕЦБ означи, че счита, че цифровото евро може да бъде " доста по-приобщаващо ", както и по-евтино, по-ефективно и по-бързо, само че уточни, че доста механически проблеми би трябвало прегледани преди взимане на решение по въпроса.

Тогава Кристин Лагард добави, че решението за цифрово евро е " прекомерно значимо, с цел да бъде оставено единствено на ЕЦБ " и европейските държавни управления би трябвало да вземат участие в решението заради проблеми като поверителността. Тя също по този начин акцентира, че комерсиалните банки са изразили терзания по отношение на сходен дигитален актив.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР