Членът на Европейската сметна палата Илиана Иванова и депутатът от

...
Членът на Европейската сметна палата Илиана Иванова и депутатът от
Коментари Харесай

Важните новини през седмицата

Членът на Европейската счете палата Илиана Иванова и депутатът от ПП-ДБ и някогашен министър на нововъведенията Даниел Лорер на мястото на Мария Габриел. В сряда двете кандидатури бяха публично оповестени надлежно от водача на ГЕРБ Бойко Борисов и от обединението ПП-ДБ. На 16 юни Европейската комисия посочи, че чака да получи две имена - на мъж и на жена, от които да избира. По процедура ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен би трябвало да ги предложи в Европейския парламент. Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет освободи всички четири заместнички на Гешев - две по тяхна молба, а две по искане на новия и.д. основен прокурор Борислав Сарафов. Пак по предложение на Сарафов бе назначен и нов зам. основен прокурор - Мария Павлова, която до неотдавна бе длъжностен зам.-министър на правораздаването в екипа на Крум Зарков. Павлова е следовател с 25-годишен стаж, през 2017 година тя бе и министър на правораздаването в кабинета на Огнян Герджиков, беше и зам.-министър на правораздаването в служебния кабинет на Стефан Янев.

Членът на Европейската счете палата Илиана Иванова и депутатът от ПП-ДБ и някогашен министър на нововъведенията Даниел Лорер на мястото на Мария Габриел. В сряда двете кандидатури бяха публично оповестени надлежно от водача на ГЕРБ Бойко Борисов и от обединението ПП-ДБ. На 16 юни Европейската комисия посочи, че чака да получи две имена - на мъж и на жена, от които да избира. По процедура ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен би трябвало да ги предложи в Европейския парламент.

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет освободи всички четири заместнички на Гешев - две по тяхна молба, а две по искане на новия и.д. основен прокурор Борислав Сарафов. Пак по предложение на Сарафов бе назначен и нов зам. основен прокурор - Мария Павлова, която до неотдавна бе длъжностен зам.-министър на правораздаването в екипа на Крум Зарков. Павлова е следовател с 25-годишен стаж, през 2017 година тя бе и министър на правораздаването в кабинета на Огнян Герджиков, беше и зам.-министър на правораздаването в служебния кабинет на Стефан Янев.

Системата за ранно предизвестие за естествени бедствия като наводнения механически ще бъде подготвена до края на месеца, само че действително тя ще проработи до края на годината , защото сега вървят договаряния с " Google " и " Епъл " за вкарването на функционалността в операционните системи на мобилните телефони. Това сподели пред Българска национална телевизия шефът на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " Александър Джартов.

Свят
Американският държавен секретар Блинкен се срещна с китайския президент Си в Пекин, като задачата беше да се тушира напрежението сред двете суперсили Източник: Reuters Реклама
Европейски Съюз разгласи проектите си да попречи на европейските компании да създават чувствителни технологии като суперкомпютри, изкуствен интелект и усъвършенствани микрочипове в страни като Китай. Европейската тактика за икономическа сигурност, която беше показана от ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, очерта желанията на Брюксел да се намесва по-активно в метода, по който европейските компании влагат и търгуват в страни по света.

Русия вкарва ексклузивен налог върху огромните компании , с цел да събере към 300 милиарда рубли (3.2 милиарда евро) от олигарсите, защото войната в Украйна продължава да основава финансови проблеми на Кремъл. Предложеният налог, разказан в проектозакон, ще изисква съветските компании, които от 2021 година насам осъществят облаги в размер на над 1 милиарда рубли (11 млн. евро) годишно, да заплащат еднократен налог в размер до 10% от облагите.

Хънтър Байдън, наследник на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, се е съгласил да се признае за отговорен по три федерални обвинявания , свързани с налози и огнестрелни оръжия. Това е част от съглашение сред него и министерството на правораздаването на Съединени американски щати. Синът на президента беше упрекнат в неплащане на федерален подоходен налог и нелегално владеене на оръжие. Със съглашението той се признава за отговорен по данъчните закононарушения, само че заобикаля гонене по по-тежкото нарушение в нелегално владение на оръжие.

Икономика
Реклама 59% от междинното за Европейски Съюз е ценовото ниво в България през 2022 година по данни на Евростат. Финансовият министър Асен Василев показа главните параметри на новия бюджет за т.г., който се планува да бъде импортиран в Народното събрание при започване на юли Фотограф: Велко Ангелов
Министерството на финансите приготвя бюджет за тази година с недостиг 2.5% от Брутният вътрешен продукт на касова и 3% на начислена основа . Зад този резултат стоят упования за по-малко финансови разноски и пари за прехрана, повече приходи от Данък добавена стойност и от дивиденти на държавните сдружения, както и България да получи второ заплащане по Плана за възобновяване още през тази година. Това стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев, който показа съществени параметри от новия план. Планът на държавното управление е той да бъде импортиран за гласоподаване от Народното събрание през първата седмица на юли и да бъде утвърден от депутатите за месец., като в средата на годината изтичат пеференциалните ставки по Данък добавена стойност за доставките на природен газ и на топлофикациите.

Без претекстове Асен Василев отново желае интернационалните арбитражи да са към правораздаването. За по-малко от две години това е четвъртият следващ опит на ведомството под негово управление за такава смяна макар упоритата опозиция на правната общественост. Още повече че съгласно информация на самото финансово министерство, изпратена до " Капитал ", България няма изгубено дело в интернационален арбитраж за последните 20 години. Предложението става очевидно в непредвиден документ - в оповестен за публично разискване към финансовото ведомство.

България пада до 57-о място по конкурентоспособност измежду 64 страни, нареждайки се след страни като Перу и Казахстан , а единствено за година страната е слязла с четири позиции надолу. Това демонстрира новото издание на Световната ранглиста за конкурентоспособност на швейцарския Институт за развиване на ръководството (IMD). Ефективността на държавното управление и инфраструктурата в България изостават най-значително измежду останалите фактори за оценка на конкурентоспособността, което създателите приписват на политическата неустойчивост през последните години. Така след утежняване на множеството индикатори България се подрежда на последно място измежду европейските страни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР