Читатели на Марица“ питат какъв е статутът на сградата и

...
Читатели на Марица“ питат какъв е статутът на сградата и
Коментари Харесай

Бутат още една перла от миналото в центъра на града

Читатели на „ Марица “ питат какъв е статутът на постройката и къде са този път министър Минеков и арх. Петър Петров от НИНКН, с цел да я спасят от срутване

 

Още една красива къща в центъра на Пловдив е напът да остане вечно в предишното. Старинната, близо 100-годишна перла, се намира на ул. „ Йосиф Шнитер “ №4. Теренът от известно време е заварден с защитна ограда и къщата се събаря, пишат в собствен сигнал до „ Марица “ читатели на вестника. И питат с какъв статут е въпросната сграда и няма ли за нея отбрана от страна на Националния институт по монументи на културата.

Сградата не е показана като монумент на културата в настоящия План за парцели, здания в листата на недвижимите културни полезности, настояват специалисти по старините. Все отново парцелът попада в историческа зона " Филипопол-Тримонциум-Пловдив “, където има известна отбрана за сходни здания от предишното. За нея обаче към този момент има издадено позволение за градеж от Голяма община по утвърден Подробен устройствен план (подробен организационен план) от 2005 година - той е за ново строителство, а не за опазване на съществуващата къща, прецизират от локалната администрация и допълват, че планът е координиран с НИНКН.

Зa дa ce cъxpaни yникaлнaтa идeнтичнocт нa града, пpeз 2000 година иcтopичecкaтa зoнa " Филипoпoл-Tpимoнциyм-Πлoвдив " получи cтaтyт нa гpyпoвa кyлтypнa цeннocт. Тогава, с цел да се oптимизиpaт изиcквaниятa зa зacтpoявaнe, HИHKH с локалната си конструкция в Пловдив пpeдпpиe aктyaлизaция нa peжимитe зa oпaзвaнe нa иcтopичecкaтa зoнa.

„ Така пpeцизиpaхме гpaницитe нa чacт oт oxpaнитeлнитe зoни и се оформиха нови aнcaмбли - всичко това се съгласува с специалистите от Аpxeoлoгичecкия мyзeй в Πлoвдив. Рaзpaбoткaтa влезе в cилa в нaчaлoтo нa 2012 година - сподели пред „ Марица “ арх. Виолета Раева, която е дълготраен специалист към НИНКН, когато структурата имаше собствен екип в Пловдив, и добави. - За мен е необичайно, само че ул. „ Йосиф Шнитер и цялото каре към нея не попаднаха в режим на особена отбрана по това време. Макар че във въпросната зона фактически има доста красиви остарели къщи - да, плановете за тях минават за координиране в НИНК, само че те не са обект на някаква специфична отбрана. “

Припомняме, че въпросната институция - НИНКН, в лицето на своето управление, е изключително интензивно под тепетата, когато става дума за здания в обсега на така наречен Тютюнев град. Така преди време арх. Петър Петров персонално пристигна до Пловдив поради случая в Тютюневия град, когато събаряха две остарели здания на бул. „ Христо Ботев ” 51-53. Тогава той се подреди до протестиращите, като дефинира дейностите на строителите като „ заличаване на духа на Пловдив ”. 

За доста пловдивчани остава въпросът: Не става ли дума за сходен случай и за къщата на ул. „ Й. Шнитер “ №4 и за какво институциите мерят с двоен критерий, когато приказваме за старините на Пловдив?
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР