Чисто бялото Као мани (Khao Manee - произнася се кау

...
Чисто бялото Као мани (Khao Manee - произнася се кау
Коментари Харесай

Как да се грижите правилно за вашата котка Као мани

Чисто бялото Као мани (Khao Manee - произнася се „ кау ман-ии “) е известно още като котката с диамантено око, поради нейните очи, които наподобяват на скъпоценни камъни и могат да са сини, зелени, златни. При някои животни очите са с друг цвят, да вземем за пример едното око е синьо, а другото е златно.

Као мани се е развила естествено в Тайланд преди доста стотици години и името значи „ бял драгоценен камък “. Тази дребна котка с копринено мека къса четина е отзивчива и общителна, тъй че обожава вниманието и времето за игра. Единственият проблем е, че е извънредно рядка.

Характеристики на котката Као мани

Котката Као мани е игрива и любопитна – някои даже биха споделили, че е непослушна – само че в това ѝ е чарът. Палавите лудории на тази буйна котка постоянно са уравновесени от добродушния характер. Породата е известна със своята другарска и общителна персона, даже с непознати, и као мани съвсем несъмнено ще изтича да поздрави новодошлите с радостно мяукане. Социалната котка као мани се нуждае от щедро внимание и взаимоотношение от нейното човешко семейство. Това не е порода, която е удовлетворена да бъде оставяна сама за няколко часа всеки ден. Тези котки се схващат добре с деца и други домашни любимци.

История на котката Као мани

Тайланд е родното място на доста разнообразни породи котки. Някои от тях към този момент са изчезнали, само че други са към момента ценени домашни любимци. Историята на някои породи котки е лимитирана, само че ние знаем доста за другите породи тайландски котки с помощта на Tamra Maew, наричана още Трактат за котките или Стихове от книга за котки, която е сбирка от илюстрации и поетични описания на котки, написани някъде към 1350 година сл. Хр. Поради включването на илюстрации и физически елементи на котки, някои считат, че Tamra Maew може да е била ранна книга със стандарти за породата, които са писмените описания на идеалната котка от дадена порода.

Повече от 20 разнообразни антични тайландски породи котки са включени в Tamra Maew, само че от тях през днешния ден съществуват единствено пет породи: wichien maat (сиамска), suphalak (бирманска), сребристо-син корат, напълно черна конджа и напълно бялото као мани. Според Tamra Maew някои котки се считали за късметлии, до момента в който за други се считало, че носят злощастие. Као мани е една от котките, за които се има вяра, че подаряват шанс на хората към тях. Страннооките (тези с два разнообразни цвята очи) кхао мани се считат за изключително носещи шанс. Тази красива порода котки е извънредно рядка отвън Тайланд. Първият као мани е импортиран в Еврора едвам през 1947 година, а в Съединените щати през 1999 година Породата е приета от Асоциацията на феновете на котки и Международната асоциация на котките, която употребява изписването на породата " khaomanee ".

Грижа за Као Мани

 Као мани

Козината на Као мани не изисква огромна поддръжка, когато става въпрос за подкастряне. Все отново това са игриви котки, тъй че им осигурявайте разнообразни играчки. Освен това обогатете средата им с котешки дървета за катерене.

- Подстригване

Гладката, къса четина на котката као мани пада умерено и е лесна за грижи. Четкайте един път или два пъти седмично, с цел да премахнете разпуснатите косми и да запазите козината лъскава и мека. Баня на всеки няколко месеца също поддържа чувството, външния тип и миризмата на козината. За да запазите козината искрящо бяла, пробвайте да употребявате изсветляващ шампоан, основан особено за бели котки;

- Грижи за ноктите, ушите

Както всички котки, као мани се нуждае от подкастряне на ноктите на всеки две седмици. Проверявайте ушите всяка седмица за нечистотия, почиствайте ги с почистващ препарат за уши, подобаващ за домашни любимци, в случай че наподобяват мръсни. Ако видите зачервяване или прекомерно мръсни уши, уговорете среща с вашия ветеринарен доктор за преглед;

- Упражнения

Као мани е доста игрива котка, която обича да се катери и да изследва. Осигурете на вашия домакински любим места за катерене и кацане като котешки дървета или кули и осигурете доста занимателни играчки като пръчки с пера, топки със звънчета, пухкави мишки и играчки пъзели. Някои стопани даже описват, че тяхната као мани обича да играе на донасяне. Тествайте да видите дали вашата е от тях.

Важно е да държите вашето Као мани на закрито. Тези котки са редки и красиви, тъй че са изложени на риск да бъдат откраднати. Ако котката ви жадува да прекарва време на открито, обмислете потреблението на външно заграждение или обучете котката си да върви на каишка с колан.

Често срещани здравословни проблеми при Као мани

Както всички котки, Као мани би трябвало да посещава ветеринарен доктор на всеки три до четири седмици през първите четири месеца от живота си. Необходими са годишни прегледи на здравето след навършване на една година.

Всички котки се нуждаят от съществени ваксини. Вашето коте као мани евентуално ще получи първите си ваксини на възраст сред 6 и 8 седмици.

Основните ваксини покриват:

- Котешка панлевкопения, известна още като котешки парвовирус или котешка чума;

- Котешки вирусен ринотрахеит, прочут също като котешки херпес;

- Котешка калицивирусна болест;

- Бяс.

Вашият Као мани може да се нуждае и от спомагателни ваксини за котка, според от риска от излагане на тези болести. Говорете с вашия ветеринарен доктор, с цел да определите дали са нужни някакви спомагателни ваксини.

Неосновните ваксини могат да покриват:

- Котешка хламидиоза;

- Вирус на котешка левкемия.

Ветеринарите нормално предлагат всички котки да получават целогодишно медикаменти за профилактика на дирофилариозата. Дирофилариозите са паразити, излъчени посредством ухапвания от комари. Ларвите на дирофилариозата заразяват дясната страна на сърцето и белодробните артерии и могат да причинят дихателна непълнота и гибел.

Докато котките са по-малко склонни да се разболеят от дирофиларии, в сравнение с кучетата, скорошни изследвания демонстрират, че повече котки са инфектирани с дирофиларии, в сравнение с се смяташе до момента. Дирофилариозата също е по-трудна за диагностициране при котки и понастоящем няма дейно лекуване за инфектирани с нея котки. Докато котките навън са по-склонни да се заразят с дирофилариоза, инфекциите със болестта могат да се появят както при домашни, по този начин и при външни котки.

Външен тип на Као мани

 Котка Као мани

Као мани е дребна котка със едва телосложение и огромни, щръкнали уши. Тяхното гъвкаво, атлетично тяло със междинни кости е умерено във всички връзки - в никакъв случай обемисто или рисково. Носът е със междинна дължина, което е по-подходящо за горещото време на Тайланд, в сравнение с пай или чип нос. Козината им е къса, гладка, фина и леко " отворена " с необичаен до сдържан подкосъм. И както демонстрира прякорът им, те нормално имат очи с цвят на скъпоценни камъни, като сини, златни или зелени. За котките као мани с два разнообразни цвята очи се счита, че носят извънреден шанс.

Диета и хранене на Као мани

Хранете своя као мани с премерени хранения в постоянно време (котенцата нормално се нуждаят от три до четири хранения дневно, само че възрастните нормално се хранят два пъти дневно – заран и вечер). Планираните часове на хранене оказват помощ за попречване на нежелано наддаване на тегло, което може да се случи, в случай че оставяте храна на открито от самото начало (наречено свободно хранене). Котки от всяка порода, които са с наднормено тегло или затлъстяване, могат да развият здравословни проблеми, свързани с тежестта, като диабет, сърдечни болести и артрит. Говорете с вашия ветеринарен доктор за съвет по отношение на най-хубавия тип храна, с която да храните вашето као мани.

Няколко думи в умозаключение:

Као мани е любопитна, другарска порода, която е чудесна за фамилии с деца и други домашни любимци. Тези котки са дребни с внимателно телосложение, само че обичат да изследват и поддържат връзка с хората, тъй че се радват на дейна къща с доста играчки и притежатели (включително деца), които имат време да ги забавляват. Между игровите сесии тези котки на драго сърце се гушкат в скута за сънливост. Ако търсите котка, която може да бъде оставена сама за дълги интервали от време без внимание, тази порода не е за вас. Као мани е обществен домакински любим, който се нуждае от непрекъснато взаимоотношение.

Плюсове на Као мани

- Приятелски и привързан;

- Умерени потребности от упражнения;

- Общуване с деца и други домашни любимци;

Недостатъци на Као мани

- Нуждае се от доста внимание;

- Рядък, мъчно се намира;

- Много скъпа порода.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР