Чисто бяло яке с пух, златисти кецове, кръст на гърдите

...
Чисто бяло яке с пух, златисти кецове, кръст на гърдите
Коментари Харесай

Папа Франциск - модна икона? AI-генератор облече Светия отец в пухено яке и кецове

Чисто бяло яке с пух, златисти кецове, кръст на гърдите - не, това не е Кание Уест, а папа Франциск.

Изображенията демонстрират панорама, която разсъдъкът отхвърля да одобри - 86-годишният понтифекс на Католическата черква в никакъв случай не е бил фешън " икона " и не си е разрешавал отклонения от вековния протокол.

Ако се вгледате по-внимателно, ще разберете къде е уловката.

Разбира се, това не са фотоси на Светия отец, а картини, " нарисувани " от генераторa с изкуствен интелект Midjourney.

OKAAYYY
— leon (@skyferrori)
Образите са толкоз реалистични, че мнозина в обществените мрежи се оказаха сюрпризирани от обстоятелствата - естествено, че папа Франциск в никакъв случай не се е обличал като хипхоп звезда.

Един от най-лесните способи за " изобличаване " на AI-генерираните облици е по детайлите, които платформи като Midjourney към момента не са усъвършенствали.Лицето на папа Франциск е синтезирано от хиляди негови публицистични фотоси по целия свят - и Midjourney се оправя чудесно с това. Но възпроизвеждането на ръцете, изключително пръстите, остава сериозна компликация за софтуера. Обикновено по-разфокусирани или дефектни са страничните облици към главната известна персона.

Pope Francis using a big white puffer jacket in the Vatican City, noon light, screen space Global illumination, lumen reflections, space Reflections, diffraction grading, chromatic aberration, ambient occlusion, realistic photograph, --v 5
— El Malaguero (@ElMalaguero)
Вече съществуват няколко услуги за произвеждане на изкуствени облици с AI, които дават опция на потребителите сами да си " поръчат " изображения по заложени думи. За задачата се употребяват бази данни с милиони обществено налични фотоси в интернет, обработвани с изкуствен интелект в нова въобразена компилация.

Disclosure: this is AI-generated.
— Jessica Webster (@A2Jess)
Само преди седмици сходна фотография от несъществуващия " арест " на Доналд Тръмп обиколи обществените мрежи в разгара на действителните опасения на някогашния американски президент, че ще бъде арестуван. Самият Тръмп показа друго свое AI-генерирано изображение, което го демонстрира по какъв начин коленичи и се моли на фона на художествено осветяване.



Създаването на подправени фотоси с изкуствен интелект основава огромни проблеми - както поради задълбочаването на дезинформацията в интернет, по този начин и поради въпроса кой има правата за тях.

Големи фотографски банки като Getty Images настояват, че платформите нарушават законодателството за авторското право, тъй като се зареждат със предпазени изображения, без да заплащат.

Мнозина настояват, че това е високотехнологична форма на плагиатство, която в близко бъдеще може съществено да навреди на хората на изкуството.

От друга страна, преди дни американската работа за авторски права взе основно решение, че фотосите като тази на папа Франциск с пухеното яке не може да бъдат защитавани с ©, тъй като те не са артикул на човешко авторство.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР