Чистката, която прави служебното правителство на Радев по всички етажи

...
Чистката, която прави служебното правителство на Радев по всички етажи
Коментари Харесай

Чистката! Смениха шефовете на БДЖ, рокади ще има и в “Монтажи”, барманка е съветник в енергетиката

Чистката, която прави служебното държавно управление на Радев по всички етажи на властта, не стопира. Служебните министри очевидно не се впечатляват от рецензии и не престават да въртят кадровата " метла ". Не минава и ден без уволнени началници и назначение на нови хора на значими постове в администрацията и в държавните компании. Прави усещане, че чистката е повсеместна, визира главно фрагменти, назначени относително скоро - през шестте месеца на постоянния кабинет на Кирил Петков, и постоянно връща на власт шефове от ерата на ГЕРБ.

 

Поредни рокади направи новото управление на “Холдинг БДЖ ”.

На 14 септември бордът на шефовете е освободил шефа на “БДЖПътнически транспорти ” Ивайло Георгиев, който бе назначен през февруари тази година след въртележките при министър Николай Събев. Новият изпълнителен шеф е Христо Иванов - някогашен началник на същото сдружение от 1 януари 2019 г, оповестява " 24 часа ".

На съвещание на борда на 19 септември пък е освободен от поста шефът на “БДЖ Товарни транспорти ” Християн Кръстев. Той беше отпред на холдинга при кабинета “Орешарски ”. На негово място е назначен различен някогашен началник на холдинга - Георги Друмев. Новият шеф на товарните транспорти още не е вписан в Търговския указател, изчаква се тридневен период.

Промени се готвят и в държавната компания “Монтажи ”, която се занимава с ремонтите на язовири.

Изпълнителният шеф Тихомир Димитров ще бъде заменен по самодейност на принципала - министъра на стопанската система Никола Стоянов. Преди ден той се оплака, че настоящето управление не показва на министерството цялостен доклад за напредъка на работата по водоемите, за които страната отпусна 500 млн. лева през 2018 година Така сега нямало изясненост какъв брой тъкмо са готовите язовири, само че било ясно, че всички към този момент осъществени поправки са противозаконни. Първостепенна задача за новия началник ще е да даде цялостната картина, с цел да се набележат и незабавни ограничения за идващите месеци.

Очаква се до края на седмицата в Търговския указател да бъде вписано новото управление. Досега, сходно на Държавната консолидационна компания, в борда е имало единствено трима членове, макар че по закон те би трябвало да са най-малко пет.

 

Припомняме - главната задача на служебното държавно управление е да провежда и организира изборите без разтърсвания. Затова е смущаващо, когато кабинетът, назначен от президента, подхваща кадрови рокади в държавни институции, които имат директно отношение към подготовката на вота. А тъкмо подобен е казусът с неочакваната и голословна промяна на шефа на Българския институт по метрология (БИМ) Снежана Спасова, чието място беше заето от Паун Илчев.

В последно време Институтът закупи основна роля - дружно с Министерството на електронното ръководство и Българския институт за стандартизация прави инспекция на машините за гласоподаване. Целта е да се удостовери, че устройствата дават отговор на условията, заложени с Изборния кодекс. Това е извънредно значимо, тъй като в случай че въпросните три институции разгласят, че машините не дават отговор на законовите стандарти, изборната администрация би трябвало да организира вота с хартиени бюлетини.Странно е, че служебното държавно управление в разгара на подготовката на изборите прави промяна без претекстове и слага отпред на БИМ човек, чиято кариера се развива при ръководството на ГЕРБ.

Странно, че индивидът на Лукарски - Паун Илчев, обиколил най-разнообразни управнически позиции, е назначен краткотрайно за началник на БИМ. Това, че не е титуляр на длъжността, е оправданието на властта, че Илчев не разполага с никаква подготовка или опит в региона на метрологията, както Епицентър. бг към този момент писа.

Славина Иванова е друго име, изплувало изненадващо на значима позиция. Тази незнайна бизнесдама неотдавна е станала консултант на министъра на енергетиката Росен Христов. За новото подкрепление в екипа на Христов се разбра в предаването " Защо, господин министър ". Водещата Мария Цънцарова изненада събеседника си с въпроса по какъв начин тъкмо му е потребна Иванова, за която се знае единствено, че е притежател на... бар.

Енергийният министър изясни, че Славина Иванова е веща в ръководството на интернационалните планове и по тази причина я е взел в кабинета си. В декларацията си по Закона за попречване на спор на ползи, подадена през август, съветничката е показала, че е " шеф на сдружение ". Според обществено наличните данни в Търговския указател тя попада като шеф на 4 компании - ДЖИПСИ БАР ЛОЗЕНЕЦ ООД, Джипси Бохо бар ООД, Б8 Бранд ЕООД и " Иваделс - 999 - Славина Иванова " Едноличен търговец. В първите две компании Иванова е вписана като съучастник, в другите е единствен притежател.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР