Числата са интригували и очаровали хората от векове, като някои

...
Числата са интригували и очаровали хората от векове, като някои
Коментари Харесай

Кое е число се смята за за най-щастливото според нумерологията?

Числата са интригували и очаровали хората от епохи, като някои са имали особено значение. Сред тези цифри 7 се откроява като общоприето щастливо число. Но какво прави цифрата 7 толкоз особено и за какво хората в разнообразни култури и времена имат вяра в свойствата му да носи шанс?

Библейско значение

Едно от най-ранните споменавания за смисъла на цифрата 7 идва от Библията. В книгата Битие е написано, че Бог е основал света за шест дни и е умрял на седмия. Тази божествена връзка с цифрата 7 докара до свързването му със съвършенство, отмора и комплектност.

Седемте чудеса на античния свят

Древните гърци, известни с приноса си към математиката и философията, са изброили Седемте чудеса на античния свят. Тези архитектурни чудеса са Голямата пирамида в Гиза, Висящите градини на Вавилон, Статуята на Зевс в Олимпия, Храмът на Артемида в Ефес, Мавзолеят в Халикарнас, Колосът на Родос и Александрийският фар. Числото 7 се свързва с изключителни, вдъхващи страхопочитание достижения, написа actualno.com.

Астрологично въздействие

В астрологията седемте типичен планети са Слънцето, Луната, Марс, Меркурий, Юпитер, Венера и Сатурн. Тези небесни тела са играли значима роля в античната астрология и са били свързвани със характерни качества и сили. Мистичното значение на седемте планети способства за вярата в цифрата 7 като щастливо и духовно заредено число.

Седем дни от седмицата

Седемдневната седмица, която използваме през днешния ден, има корени в разнообразни антични цивилизации. Вавилонците, римляните и евреите способстваха за развиването на този седемдневен цикъл. Всеки ден от седмицата е кръстен на една от седемте типичен планети, упоменати по-рано. Редът на дните, както ги познаваме през днешния ден (неделя, понеделник, вторник и т.н.) също прибавя към смисъла на цифрата 7.

Късмет в хазарта и игрите

Вярата в 7 като щастливо число се разгръща върху игрите на шанса и
хазарта. Много хора залагат на " щастливото число 7 “, когато играят на рулетка, зарове или други игри. Тази връзка сред 7 и шанс има дълбоки културни корени и си проправя път в актуалните игри.

Исторически културни препратки

В доста култури 7 се счита за мощно число с исторически препратки. Например: В античен Китай 7 съставлява концепцията за единодушие и естетика. В юдаизма има седем дни на печал, седем благословии на женитба и седем дни на създание. В индуизма има седем чакри или енергийни центрове в тялото. Тези културни препратки са съдействали за необятно публикуваната религия в късметлийската природа на 7.

Математически и геометрични свойства

От математическа и геометрична позиция цифрата 7 е неповторимо. Това е просто число, което значи, че може да бъде разграничено единствено на 1 и себе си, което прибавя към възприеманата му необичайност и значимост. Освен това, 7-странен многоъгълник, прочут като седмоъгълник, е единственият многоъгълник с елементарен брой страни, който може да бъде конструиран единствено с пергел и кола за спешна помощ. Тази геометрична уникалност също е съдействала за очарованието на 7.

Народна просвета и суеверия

Числото 7 е необятно чествано в известната просвета, от приказките и фолклора до литературата и кино лентата. Например Снежанка имаше седем джуджета, а Хари Потър имаше седем книги. Тази културна популярност е затвърдила вярата в 7 като щастливо число. Освен това разнообразни суеверия по света включват цифрата 7. Например счупването на огледало носи седем години неприятен шанс, а намирането на четирилистна детелина се счита, че носи шанс заради рядката й класификация с четири листа, като седем са цифрата на шанса.

Когнитивно отклоняване и позитивни асоциации

Хората имат естествена податливост да търсят модели и да вършат асоциации. Числото 7 поредно се свързва с позитивни качества и историческо значение, което води до когнитивна пристрастност в негова изгода. Това користолюбие прави хората по-склонни да гледат на събития или обекти, свързани с цифрата 7, като на шанс.  Вярата в цифрата 7 като щастливо число е надълбоко вкоренена в човешката история, просвета и логика на психиката. Неговото значение може да бъде проследено до антични религиозни текстове, исторически препратки, математически свойства и културни въздействия.

Независимо дали става дума за седемте дни на сътворението, седемте чудеса на античния свят или седемте дни от седмицата, цифрата 7 продължава да пленява въображението ни и да ни припомня за силата на символизма в живота ни. Докато концепцията за шанс може да е субективна, универсалната прелест на щастливото число 7 остава неоспорима

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР