Чиповете в новите лични карти с биометрични данни не позволяват

...
Чиповете в новите лични карти с биометрични данни не позволяват
Коментари Харесай

Дигитално робство и тотално следене. Неоснователни страхове за чиповете в новите лични карти

Чиповете в новите персонални карти с биометрични данни не разрешават следене от разстояние. Никой няма да бъде заставен да смени годния си персонален документ, новите ще бъдат издавани единствено в случай че остарелият документ е изтекъл;Официален период за въвеждането на новите документи към момента няма;Биометричните данни при персонални документи не са нещо ново – българските задгранични паспорти към този момент съдържат тези данни.
„ Налагането на чипове в персоналните карти е тотално следене на всички нас “, написа един консуматор във Facebook.

„ Народа ще бъде подложен в цифрово иго без да бъде питан “, възмущава се различен (правописът е запазен).

Поводът е оповестената на актуалните персонални карти в България с такива, които съдържат електронен чип с биометрични данни.

Какво се знае за новите персонални карти?

Министерство на вътрешните работи прецизира, че няма да бъдат сменени всички персонални карти едновременно. В случай на приключване на валидността на документа, новоиздаденият ще бъде с чип и биометрични данни по модела на интернационалните паспорти. С биометричните данни в персоналните карти българските жители ще могат по-лесно да минават граничните пунктове – през обособените машини, които разчитат автоматизирано данните от документа при гранична инспекция. 

Новите персонални карти ще имат и спомагателна отбрана от имитация, като да вземем за пример метализирана фотография на гърба на документа. Очаква се дружно с издаването на новите персонални карти, биометричните и други цифровизирани данни за жителите да се прибавят и в мобилно приложение. Целта е да се улесни потреблението на електронните услуги на държавната администрация. 

Обществената поръчка за плана, която беше оповестена още през 2018 година, беше от немския консорциум “. Дружеството е изработвало персонални документи за редица други страни, измежду които Швейцария, Индонезия, Босна и Херцеговина и Грузия. „ Мюлбауер “ изясняват, че събирането на биометрични данни включва фотография на лицето, пръстов отпечатък, фотография на ириса на окото и автограф.

Какво съставляват биометричните данни?

Биометрични идентификатори персонални данни, получени вследствие на характерна техническа обработка, обвързвана с физическите, физиологичните или поведенческите характерности на даден човек. Тази информация разрешава лесното осъществяване на неповторимата идентификация на това лице –  например изображения на лицето или данни за пръстови отпечатъци.

Как от тази информация? Сканират се отличителни белези на лицето на съответния човек – да вземем за пример дистанцията сред очите, носа, устата и ушите. Скенерът разпознава индивида в огромна степен и по ириса на окото, информация за който се съдържа в биометричната фотография, която е направена при издаване на документа.

Чипът, който ще бъде въведен и за персоналните карти е така наречен. На него има общоприетата за документи информация – името, адреса, националността, пола на индивида и по кое време изтича документа. Освен това на този има и цифрова версия на фотографията на документа – по този начин лицевото различаване на граничната инспекция ревизира идентичността на индивида. Такива чипове към този момент има на задграничните паспорти в България. 

за персонални документи категорично разяснява, че биометричните характерности в паспортите и документите за пътешестване ще се употребяват единствено за инспекция на достоверността на документа и на самоличността на притежателя. Човекът пък постоянно има право да ревизира персоналните данни, които се съдържат в персоналния документ и, когато е подходящо, да изиска корекция или заличаване. Събирането и съхраняването на биометрични данни се прави извънредно за задачите на издаването на паспорти и документи за пътешестване, написа в регламента.

Може ли да ви наблюдават посредством чипа на персоналните документи? 

Някои чипове за радиочестотна идентификация могат да бъдат разчетени от разстояние. Онези, които се слагат в персоналните документи обаче могат да бъдат прочетени най-много на разстояние от 10 сантиметра. Всички тези чипове се създават според, в който са заложени и правила за разчитането на чиповете.

Чиповете за радиочестотна идентификация, употребявани в персонални документи, са „ пасивни “, т.е. на тях могат да бъдат разчетени, единствено когато са доближени до специфичен читател – какъвто е този на граничните инспекции. Да се следи човек през електронния чип в персоналната му карта е на практика невероятно, защото от разстояние данните в този чип въобще не могат да бъдат прочетени. 

Проверено:

Биометричните данни в персоналните карти не могат да се употребяват за „ следене “ на  хората. Чиповете, които се вграждат в персоналните документи, не разрешават да бъдат разчетени от далечно разстояние. Документи с биометрични данни в България към този момент има – задграничните паспорти. Още не е известно по кое време ще стартират персоналните карти да се издават по новия модел – разгласен е период до края на 2023 година, само че не е доказано, че ще бъде изпълнен.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР