Чипът вече е в производство и ще бъде на разположение

...
Чипът вече е в производство и ще бъде на разположение
Коментари Харесай

Nvidia скоро пуска на пазара новите суперчипове „Grace Hopper“ с вградени CPU и GPU

Чипът към този момент е в произвеждане и ще бъде разполагаем на в Европа и Съединени американски щати по-късно тази година

Емил Василев преди 59 секунди 2 Сподели

Най-четени

ПрепоръчаноДаниел Десподов - 15:53 | 06.06.2023

Как по този начин през изтеклите няколко години цената на тв приемниците падна с 97%

КосмосЕмил Василев - 17:47 | 07.06.2023

Потенциално рисков метеорит, по-голям от небостъргач ще „ доближи “ Земята идната седмица

IT НовиниСветлин Желев - 9:56 | 05.06.2023

Раждането на „ Черния лебед “: Девет години от „ чертежа на салфетка “ до първия полет

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Производителят на чипове Nvidia, който стои зад разрастването на моделите с изкуствен интелект (ИИ), показа новият си CPU+GPU чип – Grace Hopper, който ще бъде предвестител на идващото потомство модели с ИИ и чатботове.

Графичните процесори (GPU), които нормално са предопределени за ускорение на графичното обрисуване в компютърните игри, имат по-голяма изчислителна мощност от чиповете с централен процесор (CPU). Тъй като графичните процесори могат да правят голям брой паралелни калкулации спрямо централните процесори, софтуерните компании започнаха да ги употребяват за образование на разработваните от тях ИИ модели.

Още през 2020 година Nvidia показа своя чип A100, употребен от фирмите за образование на първите итерации на техните разговорни чатботове и генератори на изображения. Само за няколко години обаче, чиповете H100 Hopper се трансфораха в основни съставни елементи на центровете за данни, които зареждат известни чатботове като ChatGPT на OpenAI. Сега компанията показа колосален чип с вградени CPU и GPU.

Какво съставляват чиповете Grace Hopper на Nvidia?

Според прессъобщение, Nvidia е основала новия си чип като е комбинирала платформата си за графични процесори Hopper с платформата за процесори Grace (и двете са кръстени на Грейс Хопър, пионер в компютърното програмиране). Двата чипа са свързани благодарение на технологията за свързване NVLink „ chip-to-chip/чип-към-чип “ (C2C) на Nvidia.

Наречен GH200, суперчипът има 528 графични тензорни ядра, които могат да поддържат 480 GB оперативна памет на процесора и 96 GB оперативна памет на графичния процесор. Пропускателната дарба на паметта на графичния процесор на GH200 е 4 TB в секунда, което е два пъти повече спрямо чиповете A100.

Суперчипът може да се похвали и с кохерентен интерфейс на паметта със скорост 900 GB/s, който е 7 пъти по-бърз от най-новото потомство PCIe, налично едвам тази година. Наред с работата с целия програмен продукт на Nvidia, като да вземем за пример HPC SDK, Nvidia AI и Omniverse, GH200 има 30 пъти по-висока обща пропускателна дарба на паметта спрямо чиповете A100.

За какво ще се употребяват чиповете Grace Hopper?

Nvidia, която е на път да се трансформира в компания за трилиони долари, чака чиповете GH200 да се употребяват за приложения с изкуствен интелект и високопроизводителни калкулации (HPC). На този стадий можем единствено да си представим, че с тази превъзходна технология ще се основават по-бързи и по-точни ИИ модели и чатботове.

Компанията също по този начин възнамерява да ги употребява за построяването на нов екзафлопов суперкомпютър, кадърен да извършва 1018 интервенции с плаваща запетая в секунда (FLOPS). 256 от чиповете GH200 ще бъдат събрани дружно, с цел да действат като един огромен графичен процесор и ще разполагат със 144 TB споделена памет, към 500 пъти повече от тази на A100.

„ Генеративният изкуствен интелект бързо трансформира бизнеса, разкрива нови благоприятни условия и форсира откритията в опазването на здравето, финансите, бизнес услугите и доста други промишлености. С производството на суперчиповете Grace Hopper производителите по света скоро ще обезпечат ускорената инфраструктура, от която предприятията се нуждаят, с цел да основават и внедряват генеративният ИИ, които употребяват техните неповторими лични данни. “

каза Иън Бък, вицепрезидент по ускорителните калкулации в NVIDIA, в известие за пресата

Глобалните хиперскалатори и суперкомпютърни центрове в Съединени американски щати и Европа ще получат достъп до захранваните с GH200 системи по-късно тази година, се добавя в известието.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР