Чили. Страната, в която умеят да ловят енергията от слънцето.

...
Чили. Страната, в която умеят да ловят енергията от слънцето.
Коментари Харесай

Зелена светлина: Плаваща соларна ферма в хвостохранилище

Чили. Страната, в която умеят да ловят силата от слънцето. И стават все по-добри в тази активност. Не единствено тъй като имат задоволително слънчево греене разполагаем. А тъй като слънчевите панели там са на респект и обезпечават стремежи от доста страни и нации преход към чиста сила. Последното попълнение в листата със слънчеви съоръжения в Чили е плаваща плантация върху хвостохранилище.

Балдо Прокурица, министър по минното дело на Чили: Търсехме най-хубавата опция за производство на сила и за по-подходящо потребление на водата. Всъщност фермата не разрешава на слънцето да нагрява водата и да се изпарява.
Мината се намира близо до Сантяго и е една от най-големите за рандеман на мед в Чили. Плаващата слънчева плантация в хвостохранилището е построена от 250 слънчеви панели. Дори при рискови метеорологични условия тя може да създава 86 киловата електрическа енергия.
Балдо Прокурица, министър по минното дело на Чили: Имаме единствено позитивни мнения. Така че този пилотен план ни дава вяра, че може да използваме технологията и при други хвостохранилища.
Чили е най-големият производител на мед в света. Амбицията на страната е да търси способи за трансформиране на хвостохранилищата.
Патрицио Чакана, президент на медодобивна компания: Тази технология може да се употребява и на други места, в други мини. Соларните ферми прибавят спомагателна стойност към мините.
По проект до 2045-та Чили би трябвало да създава единствено зелена сила. Страната поддържа отлични темпове за осъществяване на този проект, тъй че той да не остане единствено заричане на хартия. А и натискът на младите играе своята роля, в случай че съдим по ентусиазма, с който те поддържат митингите с гледище за съответни ограничения против климатичните промени. Точно по този начин - същите шествия, проведени по образеца на Грета Тунберг - шведското момиче, заело се да преобърне света... за положително.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР